A legtöbb konyhai géppel bizalmatlan vagyok, ez annak köszönhető, hogy többször láttam felrobbanni a pébépalackos gáztűzhelyen a félelmetes hangokat kiadó, ugráló, táncoló kotyogót, amit nemegyszer föstés követett. Gyorsan megtanultam, hogy ami a konyhában hörög, sziszeg, sípol, fújtat, attól jobb távol tartani magam. Apu hülye poénjának köszönhetően – érintsem a nyelvem a patronhoz – egy életre meghatározta a viszonyom a szódásszifonnal is. Nem csinálok szódát, amíg készül, hatótávolságon kívülre menekülök. A nyugodt napoknak vége, a Jézuska jött, és hozott egy szörnyet.

Nem volt őszinte a mosolyom, mikor kicsomagoltam a hatalmas dobozt. Apuék figyelik minden mozdulatom, izgulnak. Jé, hát egy kukta. Nahát, nem, nincs, köszönöm. Örülök, hogyne, hát milyen kedves. Kicsike kis Csernobil.

Másnap reggel tisztes távolságból nézegetem, szóval te vagy az a robbanós. Sípolsz is, tudom, mondták. Fél óra múlva idegesebb vagyok, mint egy nyugdíjas bicikliőr, lecsekkoltam a szörnyet. A kukta, más néven gyorsfőző edény Denis Papin francia fizikus találmánya. Ő fejlesztett ki egy olyan gőzfazekat (Papin-fazék) ami légmentesen zártható, és van rajta egy biztonsági szelep (túlnyomás szabályozó). Az edény teteje légmentesen zár, emiatt a gőzök nem távoznak, így a vízre ható nyomás nagy mértékben megnő. A nyomás magasabb hőmérséklettel párosul, így az étel hamarabb megfő.

Aztán megtudom, hogy sosem szabad a kuktát kétharmadánál jobban megtölteni, a dagadós ételeknél (rizs, bab) csak félig szabad tölteni. Habzó ételeknél (húsleves, zöldségleves, gabonafélék, hüvelyesek) nem szabad gőzteleníteni. Itt kezdtem félni. Próbálnak nyugtatni, nem ördöngösség, csak pár szabályt be kell tartani. Aha, vannak ökölszabályok, az jó, lássuk.

Főzés előtt feltétlenül ellenőrizzük, hogy a fedő jól zár-e, ha a szélén gőz jelenik meg, azonnal hűtsük le az edényt. Úristen, tényleg robban. Ha a kuktában levő étel forr, vegyük le a tüzet, mert a folyamatos gőzfúvás felesleges túlfűtést jelez. És robban. A kukta fedelét nem lehet levenni mindaddig, míg belül túlnyomás uralkodik. Mert robban. Hagyjuk kihűlni, vagy fokozatosan hűtsük le, a nyitást erőltetni nem szabad. Különben robban. Ha mégis muszáj, a szelepnél kiengedhetjük a gőzt. Értem, akkor nem robban, csak összeégetjük és leforrázzuk magunkat. Mit tud még?

Időt és energiát takaríthatunk meg, mert a kuktában kb. száztíz fokon puhul meg az étel, így lerövidül a főzési idő. A légmentes zárás következtében a vitaminok nem bomlanak le olyan mértékben, mint a hagyományos főzésnél. Nemcsak főzésre, gőzben főzésre, és párolásra is alkalmas. Értem. Vagyis nem. Mindent belerakok egyszerre? A sót is? Lázasan keresgélek. A gyorsfőző edényben minden étel gyorsabban puhul. Minden egyszerre? És ezt így hogy? Bele se tudok nézni. Találok egy listát a főzési időkről, egy kiló burgonya a sípolástól számítva 12 perc alatt fő meg, egy kiló marhahús 40-50 perc alatt. Fél kiló csirke 10-15 perc alatt. Tényleg kész egy csirkepörkölt negyed óra alatt? Egy fej karfiol 4-5 perc? Nem hiszem el. És a sípolást nem lehet kikapcsolni? Úgy tűnik, nem, sajnos, ez vonyítani fog.

Azt hiszem, én is, mert elfogynak az információk, így nem tudom meg, hogy a gőzben főzéshez kell-e víz, hogy a húsleves hogy fő meg, ha egyszerre rakom bele a répát meg a húst és lekvárt lehet benne főzni? A hat literes edénybe négy liter vizet önthetek, vagy összesen négy liter anyagot tehetek? A kérdések szaporodnak, a homlokom egyre jobban verejtékezik, magányos vagyok és kétségbeesett, a szörny áll nyerésre, ami ráadásul a nagy tudomány és takarékosság közben egyvalamit tud atombiztosan: ízetlenné lúgozni a benne megfőzött ételeket, a kígyó saját farkába harapott, függöny.

A portálon ma a sajttorta, magyarul cheesecake, aminek az izgága ember is nekiállhat, mondjuk olyan is.

Van kuktájuk? (És robban?)