- Ááh, öt óra harminc. Akkor még hunyhatok egyet a reggeli híradóig. A szép Kovácsné indul a gyárba. Kávé, pici tejjel, mint rendesen. Csak tudnám, honnan telik ezeknek arabica kávéra. Bár, amennyit a szép Kovácsné otthon van. Biztos második műszakot vállal, hehe. Hmm… házi pörkölés, frissen darálva. Ezek beújítottak egy százezres kávémasinát? Vagy a dédike kézi darálóján…? Biztos nem az a tahó férje vette neki Na, hat óra. Kelnek Novákék a harmadikról.

Gyerekek, reggeli! Pirítós, margarin, parizer, pirosarany, gyümölcstea. Pfejj. Ezeknek fogalmuk sincs az egészséges táplálkozásról. Csoda, hogy a Novák gyerekek úgy néznek ki, mint a Madárfejű Lajcsika a vurstliból… A faternak bezzeg megy a cseh sör, minden este három.

Tulajdonképpen általában roppantul élvezem, hogy ilyen remek a szaglásom. Általában. Ráadásul ennek a régi körfolyosós bérháznak a legfelső emeletén lakom a sarokban. Minden illat, (szag és bűz) elvonul az ablakom előtt. Akár az órámat is eladhatnám, annyira tudok tájékozódni a szagok alapján. Ráadásul, amióta nincs melóm, itthon ülök az ablak előtt és szimatolok.

Tessék: Fél nyolc: A tahó Kovács beröffenti a Suzukiját a ház előtt. Szerintem megint sikerült neki valami ukrán sebbenzint újítania, csípi az orrom. Fél kilenc: A Slézinger tata kiereszti az új macskáját pisálni (kandúr, mindenhol bejelez). Azt is én éreztem meg legelőször, amikor a régi macskájuk, a Hóhér, elpusztult a pincében. Pedig rajta volt két köbméter fa. Amióta a Slézinger mama leadta a szerkót, nincs neki senkije, csak az új macska, a Dömötör (ilyen nevet?) meg a lánya a Hédi. Ő péntekenként jön, (Chanel No.5) megnézni, él-e még a fater. Jó állása lehet, mert mindig jó illata van (Chanel, Dior, néha enyhe szivarfüst(?)) Valami píár+marketing+etyepetye. Fél tizenegy: Zadravecz néni felteszi az ebédet. Rántottleves-tökfőzelék, tojásleves-zúzapörkölt, spenót-bundáskenyér… Hoppá! Most valami más lesz. Húsleves. HÚSLEVES! Ha jól veszem ki, van benne karajcsont, csirkeaprólék és marhanyak, nem, lábszár. (Velőscsont sajnos ritkán van a Lajoshentesnél a szomszéd utcában, pedig ide kívánkozna). És rengeteg zeller, meg házi csigatészta. Hiába no, a nyugdíjas ráér. Zadravecz néni amúgy is rendesen bezöldségeli a húslevest, még zöldborsót, brokkoli-rózsácskákat meg kelbimbót is tesz bele, amit rettenetesen imádok, de ennyi zellert csak a Palikának szokott belerakni. Palika a fia, de ő hat éve elfüstölt Ámerikába. Valahol Dél-Karolinában él, egyszer volt itthon azóta a kis bögyös „made in USA” feleségével. Hozott a mamának egy csomó fényképet, megitta az Unicumját oszt hazament.

De ahogy érzem, ennyi zeller szinte biztos, hogy hazalátogatást jelent. Lássuk csak: a levesnek minimum 3 óra kell lassan gyöngyözve, és frissen az igazi, tehát Palika nagyjából kettő felé várható. Majd leugrok üdvözölni. Tizenkettő: A részeges Hornyákék részeges kamasz kölyke, a Fecó kinyitja az ablakot, hogy friss levegőt szívjon, és kiengedje azt, amit a szobában produkált az éjjel. Tejóisten! Egyetlen kilégzésében benne van a sarki Kockás Malac teljes itallapja, plusz néhány zsíroskenyér meg keménytojás. Na, ilyenkor átkozom a szaglótudományom.

De amióta nincs melóm, itthon ülök, csak némi fordítás meg egy-két cikkecske itt-ott. Ebből idén sem lesz Acapulco, marad a körfolyosón a leander meg a húsleves illata. Na de holnap, az interjún majd elkápráztatom őket. Már a hirdetésben láttam, hogy szinte rám szabták a melót, csak most már tudatosítani kéne bennük, hogy ők is úgy gondolják.

Holnap. Kilenckor. Én leszek az értékesítési managerek mintaképe. Holnap. Kilenckor. Addig is összedobok magamnak valamit abból, ami a hűtőben van (amit a mutterék hoztak a múlt héten). Lássuk csak: brokkoli, karfiol, zeller, répa, karalábé, a fagyasztóban zöldbab, zöldborsó. Mijazisten van itt? Vegetáriánus Hatalomátvétel?

Aha, tudom már. Húslevest akartam főzni, csak a csirkét megettük a haverokkal tegnapelőtt. Akkor minestrone lesz. Kényszer-minestrone. Káposzta nincs, meg paradicsom se, ettől lesz ez al la Józsefváros. Találtam valami szalonnadarabot is, meg egy tenyérnyi sajtot, eredete ismeretlen, de jó kemény, megkarcolja a konyhapultot. Magyar parmezán.

Nosza, szalonna felkockáz, zsírban hagyma-fokhagyma fonnyaszt, víz vagy maradék húsleves (hol szokott maradni húsleves?), a legtovább fövő zöldségekkel kezdve sorra bele a fazékba. Főzögetem, főzögetem, kerül bele némi tészta, spagedli, vagy ami van otthon, bazsalikom, kakukkfű, só. Jó sűrűre főzöm, megy rá reszelt sajt bőséggel. Fejedelmi lakoma. Prímán lehet aludni tőle, nem üli meg a gyomrot, hehe. Na jóccakát. x x x Mi történt? Mennyi az idő? Nyolc óra tíz? Elaludtam. Na de hol van a szép Kovácsné? A Novák gyerekek? Hát rájuk aztán mindig… Basszus! Megfáztam. Nem szelel az orrom…

A másik oldalon Ördögvella, Cserna-Szabó és Darida visszatöltik a galamb máját a gyomrába, Ozzy módra.

Jó az orruk?