Marékszám dobom ki a fűszernövények szárát, pedig alkoholban jobb helye van. Így készül a bazsalikomágyas vodka.

Az ötletet a vaníliaesszencia, egy bazsalikomszörp és a genovai pesztókeverés után megmaradt bazsalikomszárak kilói adták.

A vaníliaesszencia egy tucat felhasított, és egy üveg vodkába (ha még összetettebb végeredményre vágynak, brandybe) dugott vaníliahüvely, egy ágyas vodka. Egy hónap sötét helyen tárolás alatt kioldódik a vanília sötét, meleg íze. Méregdrága készítmény, elszánt süteménysütőknek bőven megéri otthon legyártani, de nekik jó ajándék is.

A bazsalikomkivonatot hasonlóan készítettem, a növény szárát és pár levelet mozsárban megtörtem, egy üvegbe tömködtem, és felöntöttem vodkával. Lerakok egy rozmaringosat is (azt a levelekből), diós, mogyorós édességekhez, a zseniális rozmaringecetes mandulatorta nyomán. Természetesen egy másik országban, ismerősök ismerőseinak a barátai kísérleteztek már hasonló technológiával vicces növénnyel is, de semmit sem ér, fájdalmas pazarlás, jobb, ha tudják.

Az alkohol egy hét alatt kiszívta a bazsalikom színét, a vodka sötétzöld lett és illatos, még várok pár hetet és kipróbálom sajttortára,  flanra, sajtos fogásokhoz, lasagnékhoz és salátaöntetekbe.

Mit raknak el alkoholban?