A halaspult előtt ciccegek a megfogyatkozott pontykolónia szeme közé, mit szólnátok egy halászléhez? -még mindig én vagyok az az amatőr, aki döntéshozó típusú barátokat hívogat bevásárlás közben. Neeem, az sokáig tart. A hallé? Miért tartana sokáig? Fél óra. De sokáig tart, mire lepaszírozod... Remek felvetés, reflexből ugrok a labdára, pedig telefonon halászlétechnológiákat ütköztetni egyedül a telefontársaságnak kedvező. Jól van, menjünk csak torokra, azt szereted. Az nem hallé, olyat én nem. A másikat nem eszem meg, vízben főtt ponty, brrr. Hasonló érveket passzolgatunk pár percig, a halászlé közben elúszik.

Lassan kapcsolok, a múltkor is megetted, mit telefonálgatok, elment az eszem, a jégkása fölött megvitatni az egyik eldönthetetlen nemzeti kérdést? A pontyok megmenekültek, egy kiló konfliktusmentes halat kérek szépen, mielőtt megfagyok, az a rózsaszín jó lesz. Nem, ezt nem láttamoztatom le telefonon, jó lesz.

A serpenyőbe fektetett filéből szép szálkasor meredezik, ki kell húzkodni. A műveletre létezik célszerszám, széles csipesz, de azt egy átlagos háztartás a fagylaltgép után szerzi be. Szemöldökcsipeszed van? A hirtelen megváltozó testtartás és leplezett wtf? arckifejezés miatt gyorsan hozzáteszem: Elmosom. Melléerőltetek egy cápamosolyt, így állok a szétrobbantott konyhája közepén, a pulton szalonnadarabok keverednek szeméttel, paradicsom csöpög a padlóra, vállalásom hiteltelen. A beletörődés után a legkönnyebb modell érkezik, pihékre koncentráló típus, szárai vékonyabbak a halból meredező, fehér drótoknál. Vanda imádja, amikor nála főzök.

Csípőfogó? A garázsból bejön a kombinált fogó, vadiúj darab, tökéletesen működik.

A szálkacsipeszhez hasonló tétel egy halpikkelyező, mégis egy séfkéssel tolom le nagy szakszerűen a páncélt a bőrén sült halakról. De nem örökre, tegnap a konyhafiókban találtam egy beugrót.

 Célszerszám híján mivel oldják meg a konyhai munkákat?