Japánban, hol? És a közelben? 

A szusi nem kimondottan a magyarok eledele, mégis úgy alakult, hogy Budapesten több helyen lehet szusit enni, mint egy rendesen odarakott pacalpörköltet. Lehet ezen nevetni, csak fáj. Marhánk például van kéznél elég, mégis előbb kapok friss lazacot, mint a pacal legjobb részét, a finom fodros százrejtekűt. Százrejtekűből készült csípősért pedig a kínai piacra kell járni.

A szusi az alapanyagfétisiszták étele, fűszerek helyett tökéletes alapanyagokat igényel, így elég problémás, hogy nincs tengerünk. De a tonhal Japánba is fagyasztva érkezik (a zsíros húsok jól bírják a fagyasztást), a lazacot a hozzánk közelebb eső Norvégiában tenyésztik, így a kép rögtön nem olyan drámai. Ennél sokkal több halfajtára viszont itthon ne számítsanak, a lazac és a tonhal szinte egyeduralkodó alapanyagok ezekben az éttermekben, így a budapesti szusinál nem a minőség, a választék problémás. Jó ár-érték arányú szusizók következnek:

Okuyama-no
III., Kolosy tér 5-6. Kolosy téri üzletház (be kell menni, és le az alagsorba) 250-8256

Személyes kedvenc, ár-érték arányban még ebben a csapatban is vezető a japán úr és cuki szőke hölgy. Bár szusizni rég nem megyek ide, mert a sült hal, főleg a zsíros, szaftos makréla megríkat. Előételnek, ha vastag vagyok, és szezon van, egy tonhal hasalja (toro) szasimi, ha nincs szezon és annyira vastag se vagyok, lazac szasimi. A szasimi (nyers hal) itt nem körömnyi, hanem böszme hasábokra szeletelt, kiváló minőség.

Daikichi
I. Mészáros u. 64. 225-3965

Takács Lajos nagyon szereti, és ő szabadnapján japán étterembe jár. Szintén jó ár-érték arányú japán kifőzde, itt is sok leves és tészta térít el a szusitól. Pofonegyszerű ételek, semmi sallang, sok japán vendég és a legegyszerűbb alapszusik, jól elkészítve.

Kyoto
V., Roosevelt tér 7-8. 801-9862

Előző kettő, lepattant kifőzdékkel ellentétben a Kyoto procc hely, földrajzi tájolása, kicsit magasabb árképzése is erre utal. Nem tisztán japán, más keleti témákat is bevonnak a fogásokba. A szusi itt is patent, de nem olyan puritán, mint a fenti, konzervatív bárokban, ez a szusitól ódzkodóknak tetszhet, a purista halmániásokat nem izgatják a komplikált szusik. A szusik és az ételek is sokkal kompromisszumkészebbek, laposabbak a két kifőzde leves, hal, nesze stílusánál. A desszertlapon európai édességek, krém brulée, csokoládéfelfújt, ami az édesszájúaknak nagy megkönnyebbülés lehet, és itt a dekor jól megy a legújabb csizmihez is.

Sushi Sei
III., Bécsi út 38-44. 240-4065

Nyomasztó tájolású -egy bevásárlóközpont- és ridegen berendezett étterem. A szusikat itt is elérte a kaliforniai tekercs, de attól még frissek, finomak. Ahogy a Kyotoban, itt is van bento, a japán uzsonnacsomag, egy különösen étvágygerjesztő és szexi étel. A fakkokra osztott, csinos dobozban szasimi, pácolt tofu, teriyaki és más váratlan falatok sorakoznak. Az édességek itt nem a babos japán, hanem az előrecsomagolt európai, kerülendő. A hely a kifőzdék és a Kyoto, a rosszkedvű, őszinte egyszerűség és a profi megfelelés között van félúton.

+1: A TG lánc szusizójában, a Planet Sushikban nem érdekes, de mindig friss szusikat készítenek.

Édességet ezeken a helyeken ne keressenek, mert ha van, inkább csalódás.

Aki mégis maga tekerné, a régen beígért, képes, amatőr szusisuli elindult a portálon:

Első óra: a maki

 

Hova mennek szusizni, ha mennek?