Tizenöt évesek voltunk, és fogalmunk nem volt, mit esznek a negyvenes szomszédasszonyok az új lakón a harmadikról, és ne adja isten, hogy tíz év múlva ráébredjek. A harmincas évei elején járó magas, kisportolt, szőke, kékszemű pasit mi ketten a kamaszlányok zsigeri gonoszságával szabadnapos buzinak neveztük el, affektáló hangja és nőies mozdulatai miatt. Forgattuk a szemünket, mikor hófehér rövidnadrágban autószerelést mímelt a garázs előtt, a vállára vetett trikóval néha teátrális mozdulatokkal törölgette nyakáról az izzadtságot. Barátnőm középső ujjával a nyitott szájába mutogatott, én vihogtam, aztán nyavalyogtam, az én szatyrom nehezebb, mindig én viszem a sört, meg a kakaóvajat is, nesze, hozd te.

A Dunán aztán összekevertük a kettőt, bekentük magunkat és mozdulatlanul feküdtünk a tűző napon, félóránként állítgatva egymáson a bikinifelső pántját, nehogy nyomott hagyjon. Helósziaszevasztok csajszik, hűha, ennyi jó nőt egy helyen, kaptuk fel a fejünket, a negyvenesek röhögcsélve hellóznak vissza, na megjött a dzsigoló, üzenem szememmel a barátnőmnek, hasra fordulunk, egy pillanatot sem akarunk az eseményekből elmulasztani. Kár is lett volna.

A teremtés szőke koronája fekete-piros strandtörölközőt terít le, felegyenesedik, lassan kigombolja hawaii mintás ingét, hanyag mozdulattal a törölközőre dobja, majd gombolni kezdi a térdnadrágot, hagyja, hogy lecsússzon róla, az értő közönség felsikolt, pedig még nem is látták, amit mi igen. Imádom a nyarat, nyafogja a hím, ez az igazi, hávájdizsinapfény, dobja le napszemüvegét a ruháira, megfordul és piros tangabugyijában futásnak ered, hogy megmártózzon a habokban. A negyvenesek közül többen sikoltva elájulnak a csupasz férfisegg látványától, mi is, a döbbenettől. Az esetnek hosszútávú hatása is van: soha többé nem tudom megnézni a Koktél c. filmet és kiver a hideg veríték a Hawaii szótól. Ha az étlapon látom, különösen.

A hawaii a magyar konyhában annyit tesz: ananásszal. Hogy az elnevezés honnan ered, nem tudni, talán a hávájdizsinapfény nyomán, vagy az egzotikus gyümölcs akkor ismeretlen eredetén indulva tárhatjuk fel a kínzó titkot, de létjogosultsága van, hiszen a nyolcvanas évektől szerepel az éttermek menüjében, legyen az pizzéria vagy kisvendéglő.

Miket ehetünk, de inkább nem eszünk hawaii módon elkészítve?

  • Pizza: sonkával, kukoricával, ananásszal. Rosszabb esetben szeletelt konzerv ananásszal készül, még rosszabb esetben karikára vágott konzerv ananásszal, konzerv morzsolt kukoricával, kecsappal.
  • Szendvics: a megvajazott kenyérre sonkaszeletet fektetünk, rá egy karika ananászt, sajtot és összemelegítjük
  • Csirke- vagy pulykamell: A csirkemell filéket sózzuk, borsozzuk, vajon megpirítjuk. Tűzálló tálba helyezzük, ráborítunk egy szelet sonkát, ananászkarikát, sajtot és sütőben készre sütjük.
  • Köret: a rizst kifőzzük és elkeverjük ananászdarabokkal

Végül egy recept Váncsa Istvántól, hogy lássuk, lehet csirkéből és ananászból jó ételt is készíteni: Fél kiló csirkemellet csíkokra vágunk, lisztbe forgatjuk és vajon pirosra sütjük. Rászórunk egy nagy, feldarabolt zöldpaprikát és egy feldarabolt friss ananászt, összeforgatjuk. Levesszük a tűzről, melegen tartjuk. A mártáshoz egy csokor újhagymát, két-három chilit, három gerezd fokhagymát, két evőkanál őrölt szegfűborsot, egy evőkanál worcestert, egy evőkanál kakukkfüvet, egy kávéskanál őrölt fahéjat, fél kávéskanál őrölt fekete borsot, negyed kávéskanál reszelt szerecsendiót, négy evőkanál borecetet összeturmixolunk, majd tíz percig kis lángon főzzük. A mártáshoz keverünk négy evőkanál friss ananászlét, a csirkére önjük és tálaljuk.

A szexi kocsonya

A kocsonyától sokan rettegnek, ők egyenek fejsajtot!

Technológia lépésről-lépésra a portálon.

 

Szeretik a hawaii pizzát?