Irigylem, aki mindkét térfélen focizik. Most nem arra gondolok, hogy Monica Belluccit mindenki bevállalná, hanem aki tényleg lazán válogat. Egyik nap a pástétomforma, másik nap kolbásztöltő van a kezemben. Mindig azt szeretem jobban, amelyikkel vagyok, nem tudnék választani, és nem is kell. Egyik szerelmem a kolbász, a másik a húspástétom. Alapszinten egyiket se nehéz jól csinálni.

Egyszerű sertéspéstétom balzsamecettel és nyers gyümölcsmártással.

Egy egyszerű húspástétom még a pörköltnél is engedékenyebb, ezt nem csak másnaposan az edénybe bólintva, hanem két szelet közé pakolva, kultúráltan is lehet hidegen fogyasztani. A fenti képen a lehető legegyszerűbb alaprecept, ebből kiindulva lehet variálni, fűszerezni, megváltoztatni az alapanyagok eredetét. Kérdéses nyulak, vaddisznócombok, őzlapockák egyik legegyszerűbb és legbiztosabb felhasználási módja. A pörkölt után, persze.

  • 1 kg darált sertéshús, zsírosa, pl. tarja
  • 1/2 kg kiinazott, felkockázott sertéscomb
  • 1/2 kg abált, majd kockázott nyersszalonna
  • 1/4 kg szeletelt, előpirított máj
  • két gerezd fokhagyma
  • fél csokor kakukkfű
  • só, bors

Az alapanyagokat eldolgozva egy pástétomformába nyomkodom, ennyi. A gond a sütés közben kiszáradással szokott lenni, de ez fóliatekercseléssel megoldható. Folpackba tekert fenéken edződött csajok előnyben. A formát vastagon, legalább 4-5-ször áttekerve folpackba tekerem. A sütő aljába, egy mélyebb tepsibe vizet öntök, ebbe állítom a formát, és 140 fokon, másfél órát gőzölöm. Alufóliával, sütőzacskóval is működik, a lényeg, hogy a pástétom ne száradjon ki, mert hiába a sok zsír, nedvességet is kell tartalmaznia. Mint az arcbőrnek.

A kihülés után szeletelhető végeredmény egy erőteljes húspárlat, ami nem csak elbír, de kíván is némi kontrasztanyagot. Az egyiket az olaj és ecetkereskedő Giuseppe találta ki, csöpögtessünk rá balzsamecetet. Érett, 12 éves, krémes ecetet, nem a zöld műanyagpalackosat. A lehúzós, böszme zsírokat az édes, élénk ecet szépen helyrerázza, kiegyensúlyozza. Ha éppen nincs otthon ilyen krémes változat, egy sima balzsamecet is megteszi sűrűre beforralva, pár csepp mézzel édesítve. 

Pisztáciás malacpástétom

A gyümölcsöntetet egy süteményről könyörögtem le. Közösen főztünk Dórával, és az ő feketeribizli sorbetjéből kaptam, még a fagyasztás előtt egy decit a pástétomra. Ez bármilyen erdei gyümölcsből elkészíthető, pástétommal tálalva hasonlít a mézédes körtekompóttal tálalt zsírban sült hús hangulatára.

  • 1/2 kg erdei gyümölcs
  • 10 dkg cukor
  • 1/2 citrom leve
  • 0,5 dl víz

A vizet, cukrot, citromlevet sziruppá forralom, összeforralom vele a gyümölcsöt, átpaszírozom, ha kell forralással sűrítem, és a pástétomra csepegtetve tálalom

Szoktak sütni pástétomot?

Ma elindítottuk a Malackaraj.hu-t. Bővebben, egy iszonyú fontos szolgálati közlemény keretein belül, a linken.