kka-nak, már megint

Igen, Monica Belluccit igen. És a férjével együtt, igen. Egy Phantomban, amit utána megtarthatsz? Úgyhogy senki se mondja, hogy a libamájat pazarlás szarvasgombával és konyakkal összelötybölni, jó?

A befőttesüvegben libamájazás kínja még karácsonykor kezdődött, ostobán hümmögtünk az olvasói kérdésre, még a szegálviktor se tud segíteni, hogyan süssön libamájat befőttesüvegben, zsírjában? Tipp volt, rendes válasz nem, aztán karira megkaptam az egyik üveget, amit azóta tartogatok, mint minden hasonlót, pedig ezt nem szabad csinálni. A szent ajándékokat sose tegyék el. András már tudja, hogy kell, de az elmúlt héten minden út a befőttesüvegben készülő libamáj felé kanyarodott, így most megtudhatja mindenki.

Kaptam Gombától téli szarvasgombát, és nagyon nagy lett a szám, végre leleplezzük az egyik népszerű francia gasztroátverést, ami az ő híres szarvasgombás libamájpástétomuk, milyen hülyeség már, a szarvasgombának nem a hőkezelés a leghatékonyabb ízfokozója.

A senkitöbbet-en hozzájutottam egy üveg alap Hennessyhez. A több média (origo, kreatív, figyelő, meg mi is, kicsit) közös, karácsonyi korrupciós ajándékainak árverésén nem ám a konyak keltette fel az érdeklődésem, hanem a mellékesen hozzácsapott Berencsi Attila (BeryAri) verseskötet, de ezt most hagyjuk, még nem mindenki heverte ki a szilveszteri Parabolákat. Innen is köszönöm az ismeretlen kollégának a felajánlásokat!

És szülnek a csajok vadul, kiscipőt meg nem fogok venni, nem a bébi szült, egy üveg libamájnak biztos van helye ott, ahol tejet termelnek, annyi konyak meg nem árt.

Hozzávalók:

  • hízott kacsa, vagy libamáj, lehet sokadosztályú, de kierezni muszáj
  • liba vagy kacsa testháj (vagy zsír)
  • konyak (lehet helyette brandy, aszú, marsala, sherry, desszertbor is)
  • szarvasgomba (most téli, az van még pár hétig friss, Gombától lehet venni) de ez, a Phantom elmaradhat, nehogy szívroham legyen a vége

A hájból alacsony lángon kisütöm a zsírt, majd ment a szokásos Takács Lajos riadó, már majdnem lerétegeztem a májat a feldarabolt hájjal, de az még tömören fagyott, amikor a máj már cseppfolyós lesz, nem egyezik meg az olvasáspontjuk, így nem készülhetnek együtt, tudtam meg. A főzés pusztán fizika és kémia, a szokásos okulás aznapra is megvolt.

A feldarabolt libamájat az üvegbe rétegezem úgy bőven a feléig. Minden réteget sóztam, borsoztam és dobtam rá a felaprított gombából. Felöntöttem egy deci konyakkal (7.5 dl-es befőttesüvegre számolva) és feltöltöttem a még nagyon meleg olvasztott zsírral.

Beletettem az üvegeket egy lábasba és éppen a nyakukig engedtem vízzel. A 7.5 decis befőttest 20 percig tartottam a gyöngyöző vízben, (bírja, nem szabad lobogó vízzel sokkolni, de a fokozatos felmelegítés nem téma egy gőzölésre kifejlesztett terméknek) majd rögtön a hűtőbe raktam. Nagyon lassan, 3-4 óra alatt szilárdul meg. Ha ajándékba viszik, érdemes ezt a pár órát figyelembe venni, de ha csak késsel beletúrnának, az sem fog menni, mert sokáig nem túrható az állaga. Csupa fizika, és kémia. 

És a szarvasgomba íze? Valamicske megmaradt benne, de legközelebb a pástétomra, frissen reszelem.

Közben a .hu-n Szily Laci bácsi malacot süt, és végül amúgy sikerül neki. "A SÜLT MALAC EGY ****, VILÁGMÉRETŰ HAZUGSÁG, EGY IBSENI LÉPTÉKŰ ÉLETHAZUGSÁG!"

Libamájat reggelire vagy vacsorára?