Jön Dávid Kínából, 600 Forintért odateszi egy virágokkal kifestett, műanyag csetreszben a levest, és lenyomja a luxusfranchise éttermet, egyáltalán mindenkit. Forró távol-keleti leveseket szemléztünk.

Kivételesen van egy kiemelt, mondjuk úgy, első helyezettünk.

Ár-érték arányban verhetetlen a kőbányai úti kínai szoba, vagy kifőzde, igazából fogalmam sincs minek lehet nevezni egy kétszer hat méteres helyiséget, ahol egy nagy üvegpult mögött bizarr kacsa és sertésalkatrészek sorakoznak, és mindent elborít az irdatlan kajaszag. Levest kérek, igen, itt fogyasztom. Az mi? Kínai lángos. Kérek egyet. A teljesen hülye magasságú pult mellé állok, vagy ülök a bárszékre, mindegy, mellettem kínai pali iphone-t pötyögtet, közben pálcikával tolja a saját tésztás levesét. Én nem pötyögtetek, örülök, ha be tudom tolni. Szürcsöl. Én is szürcsölök. 

 

A kőbányai úti kínai nem az a kimondott elit hely. Büdös, csúnya, de a leves finom, fogalomnélküli mosolygók sertéssel és tojással kapják, de lehet bele kérni sertésfület, vagy amit tetszik, és lehet teli szájjal beszélni, és ujjal mutogatni a többi tányérra, mert mindenki borzasztó kedves, mosolyognak és nevetnek a sok hülye európai utazóra, a kérdésekre válaszolnak, és elmondják, a lángost nyugodtan tunkoljam a levesbe. Nagyon jó a gőzgombóc is, de az édességeket messziről kerüljék el.

Leves: 600 Ft (óriási adag) lángos: 150 Ft (ez a kettő, együtt, odatesz másnap reggelig)

Kínai büfé (a kávézó mellett) Kőbányai úton elindulva az Orczy térről, jobbra második raktárépület (majdnem mindig áll előtte egy fehér, rozsdamarta transit, tele furcsa zöldségekkel) 

---------------------------------------------------------------------------------------------------

Lépjünk gyorsan egy nagyon más világba, ősszel nyitott a belvárosban az elit franchise-étterem, a Nobu. Az talán kevéssé meglepő, hogy a minőség okán simán bekerülnek egy ilyen listára, de a Nobu tésztalevesei ár-érték arányban is megállnak, a kifejezetten drága étteremben. Még csak a zöldségest kóstoltam, de a mobiltelefonos galériánk Nobus képével minket megszánó Mautner Zsófia a tempurásra és a csirkésre szavaz. Itt senkit sem fog kultúrális sokk érni, itt senki sem szürcsöl, a leves tökéletes, szép a dekor, és a leves teljesen megfizethető.

Fotó:Mautner Zsófia

Zöldséges udon: 2500 Ft tempurás: 2500 Ft csirkés: 3200 Ft tengeri herkentyűs: 3500 Ft, az adagok kiadnak egy teljesértékű ebédet.

Nobu V., Erzsébet tér 7.-8., 429-4242

---------------------------------------------------------------------------------------------------

A harmadik szereplő állandó vendégünk, de ilyen az, amikor kevés a jó hely, és az is ilyen, amikor egy jó hely előszeretettel játszik, és jól csinálja. A Bockban a fene se várna pho levest, nincs is, csak reggel. Az ott elfogyasztott reggeli kitart kora estig, ezt az árnál figyelembe lehet venni. 

 
A képen látható pálinkán lépjünk túl, nem kötező tartozék, egy rendkívül komoly üzleti reggelin készült. A marhahúsos levest próbáltuk, féltenyérnyi, szaftos hússzeletekkel bélelve, rengeteg zöldfűszerrel megszórva. Álomszerű.

 

Marhahúsos pho leves: 2400 Ft (csak a reggeli menüben, hétköznapokon) az adag itt is hatalmas.

Bock bisztró VII., Erzsébet krt. 43-49., 321-0340

---------------------------------------------------------------------------------------------------

Még finom levesek, még:

Momotaro V., Széchenyi u. 16., 269-3802 Csak a ramen! 

Kis Parázs (házhoz szállítás is, ami mentett már életet) VII., Kazinczy u. 7. 70-517-4550 Rizstésztaleves rákkal: 1050 Ft

Kyoto V., Roosevelt tér 7-8., zöldséges ramen: 1590 Ft

A másik oldalon a grúz nemzeti pogácsák, hacsapuri és lobiani receptek.

Hol esznek tésztalevest?