Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

A világ legegyszerűbb receptje

R.-nek, nehogy ma is idegrohamot kapjon

Két alapanyag, egy vasserpenyő, némi zsiradék és kész vagyunk. Kész vagyunk a koleszban, otthon, egy platnin, szálkásítva, csóróságban, de néha még gazdagságban is, és kész van a gyerek, a köret. A tojásos rizs.

205 Tovább

A legjobb kínai, amit soha nem fognak megtalálni

T.-nek és Cs.-nek

19:25: Hát baba, itt se eszünk ma. - álltunk meg a Momotaro sötét ablakai előtt. Nézzük meg a Milky Way-t! Nem tudom hol van, de állítólag nagyon jó, és csak megtaláljuk.

Majdnem nem így lett.

Két embernek feltétlenül hiszek, ha azt mondják, egy étterem jó. Soha nem csalódtam ítéletükben, és soha nem adták el magukat senkinek. Mindketten ajánlották a Milky Wayt, de a reménytelen elhelyezkedés miatt sose indultam neki, illetve éppen erre a hétre terveztem ott egy ebédet. Pont egyikükkel. Szerencsére mással mentem, különben még most is ott kódorognék a harisnya és zokniboltok között.

221 Tovább

Leves lerágott csontokból

Szeretem a kínai konyhát. Szeretem a kínai konyhát a maga helyén kezelni. A világ egyik legnagyobb, legmeghatározóbb konyhája, jó neki. Legalább nem fél a sötétben. Ettem kínait a világ számos pontján, (Kínában is) de megmondom őszintén, nekem az amszterdami kínai ízlett a legjobban.

68 Tovább

A három legjobb tésztaleves Budapesten

Jön Dávid Kínából, 600 Forintért odateszi egy virágokkal kifestett, műanyag csetreszben a levest, és lenyomja a luxusfranchise éttermet, egyáltalán mindenkit. Forró távol-keleti leveseket szemléztünk.

Kivételesen van egy kiemelt, mondjuk úgy, első helyezettünk.

Ár-érték arányban verhetetlen a kőbányai úti kínai szoba, vagy kifőzde, igazából fogalmam sincs minek lehet nevezni egy kétszer hat méteres helyiséget, ahol egy nagy üvegpult mögött bizarr kacsa és sertésalkatrészek sorakoznak, és mindent elborít az irdatlan kajaszag. Levest kérek, igen, itt fogyasztom. Az mi? Kínai lángos. Kérek egyet. A teljesen hülye magasságú pult mellé állok, vagy ülök a bárszékre, mindegy, mellettem kínai pali iphone-t pötyögtet, közben pálcikával tolja a saját tésztás levesét. Én nem pötyögtetek, örülök, ha be tudom tolni. Szürcsöl. Én is szürcsölök.

146 Tovább

Pacal, hidegen, mindenkinek

A hideg pacalt csak az alkohol, vagy hormonok tehetik kívánatossá, mert egy pörköltre fagyott zsír, és a mereven elhajló, hűvös fodrokkal borított gyomordarabok normális körülmények között ellenállást váltanak ki a legéhesebb hordából. Ez az elmélet is megdőlt.

Az ébredés után tűzhelyen felfedezett, az oldalán végigfolyó szafttól ragadós lábasból kézzel kicsipegetett pörkölteket nem lehet elfelejteni. Egy ilyen mozdulatnak mindig vannak előzményei, az előzményeknek nem csak a fagyos pörkölt energiatakarékos felhasználásába torkolló következményei, ezek röhögve felemlegetéséhez tapad a langyos tejeskávé mellé fogyasztott hideg, narancsárga hússaláta. 

A pacal hideg elfogyasztásának van egy civilizált módja is, bár ez kevésbé alkalmas a felkavarodott gyomor és a harácsolórohamban szenvedő női szervezet csillapítására. Ez csak függőséget okoz. Előételnek, akár főételnek, sörkorcsolyának, reggelire. Köret nélkül, akár.

  • 1 kg, lehetőleg nem hidrogénezett (drapposbarna, csúf legyen) pacal, nagyon finom, 2-3 mm széles, 3-4 cm hosszú csíkokra metélve
  • két bő hüvelykujjnyi gyömbér
  • fél fej (6-8 gerezd) fokhagyma
  • 2-3 db nagyon erős chili
  • 1 dl olaj
  • 1 dl szójaszósz
  • só, cukor
  • opcionális: alaposan lekefélt mandarin héja, egy evőkanál ötfűszerkeverék (csillagánizs, szegfűszeg, szecsuáni bors, fahéj, édeskömény) az olajban kicsit megpirítva, és úgy elkeverve a pacallal, fogyasztás előtt kihajigálva

A pacalt ecetes, sós, cukros vízben vajpuhára főzöm. A fokhagymát, chilit, gyömbért nagyon finomra vágom, ha lehet, mozsárban pépesítem, elkeverem az olajjal, szójával és a pacallal, hűtőben legalább egy napig érlelem.

Ettek már pacalt hidegen?

 

80 Tovább

Mondjon egy jó kínait!

Budapest legjobb kínaija csak azt az elméletet igazolja, hogy két étteremben valószínűsíthető a legjobban az élvezet. Amit a menő kalauzok ajánlanak, és ahova félve lépek be.

45 Tovább

Karácsonyi süti, sertésfülből

Puha zsír és bőrréteg borította porcogó, a fülnek az állaga a lényeg. Egyetlen rajongó sem hivatkozik az ízére, a fül a ropogós és a kocsonyásan krémes önálló egyesítéséért szerethető. Másoknak pont ugyanez a baja vele.

Fotó:Lukács Dávid/The PIG

A kocsonyások, hideg garázsban, zokniban és papucsban a legbizarrabb alkatrészeket kutatók, farokvadászok, orrvásárlók és fülevők receptje ez. A csak a leve, színhúst ugye tettél bele felekezet nem fog rákattanni a borban főtt fülre se, legfeljebb megkóstolják.

A fül állagára szerettem volna egy kocsonyalétől mentes, napsütésben, a teraszon feladható megoldást. Kínaiban ettem párszor egy ánizsos, édeskés fület, azt a receptet kutattam ki. A zöld kiegészítések önállóan történtek, de azok nélkül az édes rizsborban, ánizzsal, fahéjjal főtt sertésfül egy furcsa állagú, és nem olyan jó karácsonyi süteményre hasonlít. A zöldségekkel elkeverve látomás.

hozzávalók:

  • 5 db sertésfül, alaposan letisztítva, szőrtelenítve
  • 1 üveg (7,5 dl) rizsbor (nem érdemes beleinni, legközelebb portóiban fogom főzni)
  • 1 dl jó minőségű szójaszósz
  • 2 db egész csillagánizs
  • 2 db 3 centiméteres fahéjgyűrű

A füleket egy lábosba rakom, leöntöm a borral, szójaszósszal, mellédobom a fűszereket és úgy 3 óra alatt puhára főzöm. A füleket kiveszem, sűrűbbre forralom a maradék levet, és a füleket újra összemelegítem vele, majd leöntöm a szaftot. A fül szép sötétbordó lesz, a lakás illatos, ez vitathatatlan előnye a vágóhídi bűzt eredményező kocsonyához képest.

A saláta:

  • egy csokor koriander
  • 3 szál újhagyma (a zöldje is)
  • két csilipaprika
  • két lime leve
  • olívaolaj

A koriander leveleit letépkedem, a hagymát, csiliket hajszálvékony szeletekre vágom, elkeverem a fél centis csíkokra szeletelt, szobahőmérsékletű füllel, meglocsolom olajjal, citromlével.

A harsány zöldfűszerek szépen felülírják a fahéj, csillagánizs és az édes bor nálunk túl mélyre rögzült jelentését, előételnek, sörkorcsolyának kiváló fogás.

Szeretik a fület?

52 Tovább

malackaraj

blogavatar

Phasellus lacinia porta ante, a mollis risus et. ac varius odio. Nunc at est massa. Integer nis gravida libero dui, eget cursus erat iaculis ut. Proin a nisi bibendum, bibendum purus id, ultrices nisi.

Utolsó kommentek