Lehet, hogy tudunk bográcsolni, de amikor szén kerül a csomagtartóba egy benzinkúton, jobb más népek tapasztalataira építeni.

Sergio Uruguayból jött el vagy harminc éve, istentelenül jól tud húst sütni. Egyszerűen, drabálisan és őszíntén. Semmi flancolás, pácolás, maszatolás. Jó minőségű alapanyag, bátor és brutális méretek, szív, és a chimichurri.

Pár egyszerű tipp, hogyan süti Sergio:

  • A marhahúst nem kell, a sertést se muszáj pácolni, sőt, sütés előtt fűszerezni se kell, arra van a füst és a chimichurri (csimicsurri)
  • a nagy húsok egyben is felkerülhetnek a grillre, majd ha arra van igény, szeletben visszadobva sülnek készre
  • Az oldalas előfőzés nélkül is grillezhető, mérsékelt tűzön, csontos felével lefelé, majd amikor már megpuhult, a zsíros hátára fordítva szépen megsül
  • A salátát nem kell bonyolítani, pláne nem joghurtozni. A feldarabolt paradicsom, saláta, hagyma keverékét majd mindenki maga ízesíti a chimichurrival, egy gonddal kevesebb
  • a grillmester ihat
  • mindenki más is ihat, lehetőleg brandyvel erősített sangriát
  • kenyér nem kell, húsos táska (empanadas) igen, recept itt, de Sergio, úgy sejtem, tojást és olajbogyót nem rak bele, mazsolát annál inkább.
  • A pástétomformában sült, dulce de lechével tálalt flan nélkül az egész móka semmit sem ér

a chimichurri receptje (ez kerül a kész húsra, akár salátára):

  • 4 evőkanál apróra vágott petrezselyem

  • 1 evőkanál apróra vágott, friss majoránna

  • 1 evőkanál apróra vágott, friss oregánó

  • két gerezd apróra vágott fokhagyma

  • 1 dl olívaolaj

  • 1/2 dl ecet (10%-os alma, vagy bor)

  • só, bors, szétmorzsolt erőspaprika ízlés szerint

A hozzávalókat elkeverem, ha túl sűrű, kevés forró vízzel higítom. Salátára és az elkészült húsokra locsolható, friss, egyszerű, és segít a nagy húsok megemésztésében.

Grillösszefoglalónk itt.

Mivel fűszerezik a grillezett húsokat?