Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

A csirke osztrigája

Szerelmünk és néha szakmai segítőnk, Takács Lajos (Olimpia) és mások szerelmei, szakmai segítői,

  • Litauszki Zsolt (21 Magyar Vendéglő)
  • Kerekes Sándor (Gold Bisztró)
  • Kiss Zoltán (XXL Catering)
  • Szabó László (XXL Catering)

az ötletgazdái a 2010. évi Budavári Borfesztivál Kiállítás és Vásáron, az XXL Catering Kft. szervezésében bemutatkozó A Csirke Osztrigájának. Céluk a Kárpát-medence ételeinek, jellemző vagy elfeledett szezonális alapanyagainak szubjektív bemutatása, elismert séfek tolmácsolásában. A fesztivál látogatóinak szeretnének lehetőséget teremtenki, hogy méltó társat találjanak egy-egy kimagasló minőségű Kárpát-medencei bornak, egy kreatívan értelmezett, kiválóan elkészített ételben.

"Tudjuk, ez általában fordítva történik, egy adott ételhez választunk bort, de a fesztiválon fellehető finom borok sokasága miatt, jó néha megpihenni, az addig kóstolt borokhoz szakavatott kezek művét, ételeit kóstolni, őszinte konyhánkat tesztelni. A Csirke Osztrigája természetesen nem egy sok csillagos, maximális pontszámmal bíró étterem, séfeink reakciója, konyhájuk adaptációja a legnagyobb borfesztivál keretein belül."

Részletek a Borfesztivállal kapcsolatban itt, napi belépő 2300 Ft, majd én is kimegyek megnézni, mit főznek az urak.

A csirke osztrigája

A csirke farhátán, pontosabban farán, kétoldalt található, kerek, vaskos húsfalat.  Franciául sot l'y laisse - bolond, aki otthagyja.

Délutánra lesz recept is ehhez a szaftos kis falathoz, de most elmegyek csirke farhátért.

18 Tovább

Új olasz a belvárosban

Két vega, a rántotthús-krumpli típusú finnyás, egy gasztronáci és két mindenevő közös, mindenkinek örömet hozó vacsorája egy jó olasz étteremben a legvalószínűbb.

33 Tovább

Az ország legjobb fagylaltjai

Esik. És? A Fiat 500-as bemutatója óta először izgultam rá egy sajtóeseményre, pedig nem szeretem az édességeket, hideg van, és a buli egy teraszon lesz. De amikor az ország 10 legjobb étterme mutatja be fagylaltjait, ez mind érdektelen mellékkörülménnyé törpül, mert csokoládé és stracciatella helyett szalonna, dohány, paprika, curry és az isteni bodza volt a téma.

A fagylaltoskocsit elözönlik, mint sajtóbemutatón a tesztautókat, ott elég jó voltam a sok pasi között, itt egy kicsit kiegyenlítettebbek az arányok. Az élvonalban a minden hadtáppal rendelkező sajtótájékoztatón megjelenő nyugdíjasbrigád, nem, nem írnak sehova, csak kóstolni járnak, fél évszázad tapasztalatával állják el a fotósok elől a tölcséreket. Nem baj, addig kacsintgatunk Angélára, hogy a jobb keze mellől sorozatban kapjuk a lepattanókat, Dia fogja, fotózom, együtt kóstoljuk és örülünk.

A Dining Guide étteremalauz idén hatodik alkalommal hirdeti meg az Év Étterme címért zajló versenyt. A zsűri először tízre szűkíti le a díjra esélyes éttermek listáját, majd az év végéig, a legjobb tíz étterem többszöri tesztelése után hozza meg döntését. Tavaly a Costes nyerte el a díjat. A tíz legjobb étterem listáját az Aranyszarvas teraszán jelentették be, minden étterem hozott egy fagylaltot, Bíró Lajos kettőt, mert ő ilyen duplázós vagány, de ezt már a Bátor Malackarajon megtudhattuk róla.

A fagylaltok előtt az Aranyszarvas séfje, Mogyorósi Gábor üdvözlőfalatjai jártak körbe. A préselt malacfej nem óvatos, vastag zsírréteget köt a számba, öblíteném nyállal, közben röhögünk, ezt érdemlem, igaz, pont én, a zsírblogos. Többet nem kérek, köszi, ekkora stefániát ebédeltem egy órája. Vanda közben pálinkázik, kicsit irígylem, sört is láttam nála, fagylaltot nem, egy szó nélkül felosztottuk a feladatokat.

Jönnek a fagylaltok, és az éttermek abc-sorrendben.

  • Alabárdos – kapros túró fagylalt

A bátran citromhéjazott fagylalt egy csúcs kapros-túrós lepény nyári kiadása, savanykás, friss, imádtuk, ahogy az édes túrót mindig, minden körülmények között imádjuk.

  • Aranyszarvas – datolya fagylalt

A tetején sós magok, azzal együtt harapva az émelyítően édes datolya helyrebillen, ez volt az egyik legnépszerűbb változat.

  • Babel Delicate – popcorn fagylalt

Amilyen rosszul hangzik, olyan finom az édes vajra játszó édesség, ettől idegenkedtem egyedül, mert a fagylalt mellett a pattogatott kukoricát se kedvelem, de az élénk vajíztől elmúlt minden előítéletem.

  • Bock Bisztró – dohány és szalonna fagylalt

A szalonnafagylalttal szemben nem voltak előítéleteim, a brutális, barnacukros szalonnacsipsszel és paradicsomlekvárral körített gombóc inkább sós, ezért ez lett az egyik kedvencem. Végül hárman etették meg velem a szalonnacsipszüket, ejnye.

A dohányfagylaltot már ismertem, és tudtam mi fog történni, de megint váratlanul ért, ahogy a sok első tesztelőt is. Elsőre kedves kis fagyi, mintha kávés lenne, nincs ebben semmi, másodikra is, majd fél perc után bizarrul, félrement szivar módjára elkezd kaparni, csípni, de csak annyira, hogy jó legyen, sőt, rögtön borogatja a következő adag hideg krém. Jó anyag, a Bockban rendszeresen szerepel az étlapon egy csokitortával, rendeljék bátran.

  • Chaetau Visz – sóska fagylalt kamilla habbal

Úgy vártam, mint hülyegyerek, imádom a sóskát, pláne édesen, a sóskafagylalt egy perverz változat a citromra, hűvös, édesen savanyú, zöld krém.

  • Costes – piquillo paprika fagylalt

Az eper alapú fagylaltban trükkösen mókázik a legfinomabb fűszerpaprikák meleg íze, és mint a dohányfagylalt, pár másodperces késleltetéssel csíp egy kedveset.

  • Csalogány 26 – curry fagylalt

A finom vaníliába kevert curry elsőre észrevétlen, majd finoman kiérezhető, ez volt az egyik legelegánsabb fagylalt.

  • Fausto’s
  • Kistücsök – bodza fagylalt

A Kistücsök bodzafagylaltjáról már írtunk egyszer, a népszerű bodzaszörp enyhén citromos, friss fagylaltváltozata üditő és imádnivaló ötlet, két dobozzal kérek, és egy óra napsütést hozzá, köszönöm.

  • Onyx – csokoládé és rebarbara fagylalt

A rebarbara savanyúsága miatt tökéletes hűsítő fagylaltalapanyag, még egy alternatíva a citromra.

Szeretik a szokatlan fagylaltokat?

84 Tovább

Az antiglobalista alapanyag

Az osztriga és a fekete kagyló csak a haláluk utáni percekben finomak, de ki mondta, hogy nem lehet őket élve szállítani?

47 Tovább

malackaraj

blogavatar

Phasellus lacinia porta ante, a mollis risus et. ac varius odio. Nunc at est massa. Integer nis gravida libero dui, eget cursus erat iaculis ut. Proin a nisi bibendum, bibendum purus id, ultrices nisi.

Legfrissebb bejegyzések

Utolsó kommentek