Cserna-Szabó András

Én megragadnám az alkalmat, hogy Valentin-nap alkalmából egy kedves receptünket ajánljam a Jaj a legyőzötteknek című könyvünkből (társszerző: Darida Benedek): TÖKEPÖRKÖLT KANCAVIDÍTÓ MÓDRA

Igazi maszkulin étel az úgynevezett tökepörkölt, drága. Csak fiatal állat heréjét válaszd – hiszen nem akarod pisiszagú, százados kan tökét enni, édes!

Hozzávalók:

  • 1 kg töke
  • 5 dkg zsír
  • 3 nagy fej vöröshagyma
  • fokhagyma
  • 3 ek. házi pirospaprika
  • 1 zöldpaprika
  • 1 paradicsom

Elkészítés: A tököket lehártyázod, letisztítod és felkockázod, szerelmem. A zsírban sárgára fonnyasztod az apróra vágott hagymát, majd beleforgatod a felkockázott tököket, szívem. Sózod, majd időnként kevergetve, a folyadékot pótolva rövid szafton párolod, babám. Mikor zsírjára sült, rászórod a pirospaprikát, kicsi csillag. Mikor félpuha, belekarikázod a paprikát, a paradicsomot, hozzáadod a fokhagymát, és készre főzöd, galambom. Puha kenyérrel, sok savanyával, köménymagos főtt krumplival tálalod, cicuskám.

Fekete Anna

Az nekem mindig rossz, ha megkérdezik, hogy mi a kedvenc ételem, színem, együttesem, stb. Bajban vagyok ilyenkor és még a lelkiismeretfurdalásig is elmegyek, hogy basszameg a pacalt kihagytam. Pedig a pacal örök, csakúgy, mint a BAJAI halászlé és a lecsó, de a nyáron Tisza-parton héjából fogyasztott dinnye negyven fokban felülmúlhatatlan. Ráadásul voltak függéseim is hosszabb-rövidebb időre. A majonéz, a túró rudi és a ránott hús(!) is voltak korszakos kedvencek. Most éppen a paprikás csirke, és mert valentinnap, elmondom, hogy nyilván azért, mert a pasi mindig ezt mondja, ha megkérdezik, hogy mi a kedvence. Fúúúúúj.

Ács Bori - Szerelem

Mi lehet a kedvenc étele annak, aki tiniként hajnalban sorban állt az első budapesti Meki előtt, hogy összekuporgatott havi zsebpénzét egy hamburgerre költse? Ízlését a történelem alakította, a rendszerváltás, a nyugat-mámor – méghozzá, igen, kommerszé. Egy igazi pizza-hamburger-kóla ember etetése életre szóló kihívás, minden nap újabb kísérlet. Szép feladat, de nehéz. Alattomos lépések, ételálcázás, szemérmetlen hazugságok és minden létező eszköz szükséges hozzá. Az alany türelme végtelen, tudni kell azonban megrémülni, mikor a kelbimbóra sem rebben a tekintete. Megetetni, jóllakatni sok-sok év nevelése után szinte bármivel, egy életre a szívébe férkőzni, vagy legalábbis a bérleti szerződést meghosszabbítani kizárólag mogyorókrémmel lehet. Lehetőleg más ne is zavarjon a képbe, maximum banán, vagy még több csoki. A tökéletesen agyonvágó, álmosítóan finom, tömény és krémes mogyorókrémes brownie (ami pont olyan gejl és amerikai, mint a Valentin nap) arányai a következők:

  • 20 dkg vaj
  • 20 dkg mogyorókrém
  • 18 dkg liszt
  • 8 dkg kakaó
  • 3 tojás
  • 3 banán

Előbb a nedves hozzávalókat keverem egymással habosra, majd hozzá a szárazakat és a felkarikázott banánt. Nagyitól örökölt szív alakú sütőformába öntöttem, és 180 fokon kb. 20 percig sütöttem, éppen csak addig, míg a teteje meg nem szilárdul.

Lövenberg Balázs

A legszerelmesebb étel ami eszembe jut, az volt, hogy felmentünk madártejet enni a János-hegy oldalába (vagy nem oda, mindegy, valamelyik hegy oldalába, lényeg hogy madártej és hegyoldal). Eleve az milyen, hogy fogod és kiviszed az ételt, tök kényelmetlen padon enni egyébként, egyensúlyozni kell valamin a tányért, vagy letenni a padra, de akkor meg görnyedni kell, minimum szerelmesnek kell lenni ehhez. Persze nyilván nem Valentin-napon történt a dolog, mert februárban hideg van, a Valentin-nap hülyeség, most meg pláne csak a télre tudok gondolni ilyenkor, tavon hokizásra és forró teára nyomós termoszból.

 

Péter Anna

Most egy alapanyag. Az habanero paprika. 

 Kegyetlenül csípős, de a bizsergető kapszaicin-sokk mellé a barack és a mangó illatos édességét is tudja. A képen radiátoron szárítva, kicsit megtörve, sóörlőben, mert az édes és a csípős mellé kell a só is. 

Mite esznek ma?