Elhoztad az egész birkát? Ez nagyon durva, gyönyörű. Zuhog az eső, a konyhában, fehér műanyagvájdlingan az alvadt vér pudingja remeg. Elkértem a vért is- mondja Balázs, akkor már csontvelőmig vagyok hatódva, imádom a birkapörköltet, erre itt a vére, a birka vére, a hagymás vért is imádom, birkából elérhetetlen csemege, eddig egyszer ettem egész életemben. Csináld meg - és kiment szétfűrészelni a fejet.

A csillogó bordó vér fölött állva elkapott a pánik, abálni kell, nem kell abálni, hogy is szokott lenni vágáson, de mire emlékszik az ember a vágásról, képekre, nem folyamatokra, nem aprítunk késsel, darálunk, paprika néhéhéhlküüül? porcukohohor? Nem hagymás vér lesz, véres hurka, zsömlyével, de majd rizzsel, még egy pálinka, abálnak ott mindent, a vért is, biztosan, vagy nem?

Felhívom Ilust, apám veszi fel. Még jó. Pár hete kicsit rácsúszott a reggeli hagymás vérre, ha valaki tudja, ő igen. Sokféleképpen lehet jellemezni azt az úriembert, aki Kettnert tart a csomagtartóban, Bosst a ruhásszekrényben, és csak azért felkel hajnalban, hogy a haver vágóhídjáról egy diszperzitesvödörnyi vért hazaegyensúlyozzon az anyósülés előtt, de a hagymás vért biztosan szereti, és a felesége szent asszony.

Birkavér, ja, itt vagyunk egy barátomnál, aztán birkapörköltet főz, és leosztotta nekem a hagymás vért, jönnek az emberek, a pöri hol van még, tudod meddig fő az, hogyne tudnám, igen, hétéves volt, pörköltnek való, tudom, a bárány nem arra való. Nem tudom, Kunságról, Balázs, hogy hívják az embert? Feri. Feritől. A birkavér hallattán megremeg a hangja, igen, abálni kell, azt mondtad birka? Birka, igen, nem, nem faggyúzta le, őszinte gyerek. Birka, órákig tudnánk birkáról dumálni, a birka az isten, ezt valahogy örököltem, megesik az ilyen.

  • egy birka alvadt vére felkockázva
  • feleannyi hagyma, úgy szemre, talán 4-5 db, a végén már zöldhagymával helyettesítettük, mert a vörös elfogyott
  • sok zsír
  • só, bors
  • friss kakukkfű opcionális, de jól illik hozzá

Egy nagy lábosban felteszek vizet, amikor már forr, rakok bele pár szem borsot, babérlevelet, pár kanál zsírt, abalét imitálok, és beleborítom a vérkockákat. Óvatosan, közben kifröcsököl a citromos sütire. Tíz perc gyöngyöző vízben abálás (belül éppen barnuljon át, de ne tovább, könnyen kiszárad) után leszűröm. Bő zsíron vékonyra szeletelt hagymát puhára fonnyasztok, hozzáadom az abált vért, körbepirítom. Rázogatom, nem keverem, mert összetörik. Sózom, bőven borsozom, és puha fehérkenyérrel kínálom. Könnyen kiszárad, ezért a darabokat érdemes pár percenként leellenőrizni belül.

 

Még sose ettem vért. Mi ez? Nem merem megkóstolni. Kóstold meg. Úristen, de finom. Olyan mint a máj, de nem olyan, mert azt utálom, ezt meg imádom. Milyen? Mint a máj. Nem olyan. Van még? Van, de ez csak a vére, a birka még ezek után következik.

Egy jó hagymás vér reggelire?