A kedvenc éttermemben félretolják a libamájat, mert máj, a szalontüdő, szaftos oldalas, préselt malacfej, mind-mind reménytelen vállakozás, a hallében ponty, mi az a ponty? A keszegben szálka, a pacal, hiába eszik náluk is, ők biztosan nem tennének ilyet. Szeretett, de az alapanyagok típusára túlérzékeny külföldi barátainkkal foghúzás az étlap, kalandtúra egy ebéd, így tanultam meg pár év alatt, hova menjünk, hogy mindenki biztosan élvezze, mert egy hétig mégse kosztolhatnak csak nálam.

Holnap átvesszük az otthoni mutatványokat, most jöjjön néhány étterem, ahol megbízható minőségben, hol átgondolva, hol pőrén készülnek a magyar konyha fogásai. Sajátos összeállítás az elmúlt évek keserű és gyomorgörcsös tapasztalatai után, éttermek, ahol egyszerre szerepel az étlapon a rántott hús és a borjúbríz.

21 Magyar vendéglő
A 2010-es Michelin kalauzban Bib Gourmand elismerést kapott étterem Szindbádot említi weboldalán, és valóban szép magyar konyhát visznek.

Vár a spejz (Az Apetito helyén)
Rántott húsok a klasszikus borjúbécsitől a velőig, tökéletes technológiával elkészítve.

Rosenstein
Nagy adagok, szívből, izomból odarakva, nagy étvágyú igényeseknek. A szalontüdő a legjobb, ezt hagyják itt ki a finnyások.

Klassz
Megfizethető és megbízható étterem, sajnos asztalfoglalás nincs

Etyek vendégfogadó - Etyek
Napsütötte udvar, szél szárította sonka, házilag savanyított gombák, borjúnyak és szalontüdő.

Aranysárkány - Szentendre
A sok goulash között nehéz eligazodni a kedves kis városban, de itt nincsenek kellemetlen meglepetések.

Kistücsök - Balatonszemes
A Balatonon se könnyű jó éttermet találni, kivéve a Kistücsköt, ahol a vadas mindent visz.

Sobri halászcsárda - Baja
Pontyponty, de majd pont a részben bajai kötődésű Malackarajról hagyjuk le a hallét. Csárda, hallé, pont.

Enoteca Corso - Pécs
Innen vettem a gulyáslevesbe marhapofa ötletét, ami nem jött össze, de erről holnap. Nem kimondottan magyar a konyha, de mindig újragondolják valamelyik klasszikust.

 

A legsúlyosabb eseteknek két kiváló ár/érték arányú olasz étterem:

Il terzo Cerchio
A legjobb pizza, nem olcsó, de bőven megéri.

Bottega della Famiglia
Nagyon új hely, nincs még weboldal, telivér, imádnivaló olasz konyha, a Szende Pál utcában, az Escada mellett.

 

És ha vadak azok a vendégek, Latin-Amerikából jöttek, vagy csak spanyolok, élveznek a pacal szó hallatán, húst akarnak, és bár sose hallottak a borjúbrízről, de pontosan ezért rögtön azt rendelik egy étlapon, ide kell menni velük:

Bock bisztró
Az idei Michelin kalauzban Bib Gourmand (kiemelkedően jó ár/érték arány) elismeréssel díjazott Bock bisztróban lehet a legvadabb álmok legszebb belsőségeit enni. Csak annyit mondok: borjúbríz diós rétessel. Rohanok kipróbálni.

Aranyszarvas
Az új kedvencben a séf nem viccel ha húst kap a kezébe, de a rántott oldalas mellé vannak selymes főzelékfélék is.

Olimpia
Nyitott és laza kalandorok kedvenc helye. Állandó menü nincs, anarchista konyha és szerelem van. 

Hova viszik külföldi vendégeiket vacsorázni?