A jó sonka olyan izgatóan karmolja a nyelvet, mint egy nő a szeretője hátát.

Éghajlatilag úgy jártunk, hogy füstölve tartósítunk, pedig a sonka, az érlelt sonka maga a többszörös orgazmus, inspiráló szerelem, a tökéletes ízek egyike. A gasztropornó új szintjét léptük meg, áttetszőre szeletelt sonkák segítségével. A mennyországban Sonkakóstolón jártunk a Vár a Speiz sonka- és borbárjában.

A füstölthöz vagyunk szokva, de az érlelt jobb. Színesebb, mélyebbre hatol, csak odakerül a nyelvre és ezer jelet küld az agyba, nem csak a füst erős, szürke üzenetét, mint sok füstölt. Ezen kár elkeseredni, nekünk a Kárpát-medence nem adja ki, ennyi. Illetve mégis, mert egy magyar érlelt mangalica is bekerült a képbe.

A pármai talán a legismertebb. A San Danieléhez hasonlóan csonttal együtt sózzák és érlelik, a San Danielén, Olaszországban egyedülálló módon a körmöket is rajta hagyják. A pármai sonka minimum 12 hónapig érlelt, lágy, finom, barátságos, kiváló belépő, babahusi ez a következő tételekhez képest.

A San Danielét legalább 6 hónappal tovább érlelik, és ez nagyon nagy különbség. Sokkal édesebb, töményebb íz, ennél kezdünk boldogan fintorogni, a híres-hírhedt ötödik íz, az umami megérkezik.

 

A Matonella az egyelten, són kívül fűszerekkel -bazsalikom, rozmaring- pácolt olasz sonka, csont nélkül készítik. Illatosabb, de a fűszereket nem lehet ízében elkülöníteni, kicsit mintha könnyebb lenne.

Az első olasz sokk az Umbriával érkezik, itt hangzik el, az érlelt sonka tud olyan élményt adni, hogy ez legyen a legjobb étel a világon. Az Umbriához nagy, 200 kilós sertéseket vágnak, a sonka hatalmas, és az íz is az, berobban a szájba. Nem kell keresni, neszezést figyelni, ezt mindenki érti.

Kóstolunk egy érlelt és enyhén füstölt San Danielét, az állaga ennek a legjobb, nyeljük a húst, fáradunk, de életünk végéig ezt akarjuk csinálni. Sonka, bor, olívaolajos kenyér, napsütés. 

A tiroli, mindig füstölt és csont nélkül formázott speck, egy itthon ismerttől nagyon különböző füstölést mutat be. A hús kerül előtérbe, nem a füst, ami csak fűszerez, nem uralkodik.

Gódor András enyhén sós mangalicája gyönyörű, és lágyan simogat.

Jön a serrano, a legalább 18 hónapig érlelt spanyol sonka. A nyelvre érve csíp, mar, harap és fáj, de pont annyira, ami mindent kitölt és örömet okoz. Lehengerlő, ellenállhatatlan. Tackle. Lent vagyunk, abbahagyjuk.

Holnap géppornó egy Ferrari-piros sonkaszeletelővel. Ó yeah. 

A másik oldalon egy szintén vonzó tapas, véreshurkás gerslirizottó

Melyik sonkát szeretik?