"Ahogy a platóra dobáltuk a bárányokat, akadt közöttük egy racka is. Szőrpamacs, alatta pálcika lábak, ugyanakkorának tűnt, mint a többi. Ugyanazzal a lendülettel emeltem meg, mint a feketefejű német bárányokat, de ez a szegény kis szalmahasú jószág nagyot repült, alig volt valami a bunda alatt."
Apám, jelentős rackakedvelő után.

Nem értik? Láttak már perzsamacskát vizesen? A racka a kopár szik perzsamacskája.

A racka (Ovis aries strepsiceros hungaricus) valóban a miénk, a bürökrácia által is elismerten védett genetikai állományú, őshonos állatfajtánk. Mint minden ősi, karámra, tápra, kukoricára és gyors pénzkeresésre nem szelektált magyar állatfajta, a korszerűtlen skatulyát kapja ebben a korszerű országban. Hízása nem figyelhető meg szabad szemmel, a drága takarmányt nem hálálja meg és levegőre, térre, szabadságra vágyik. Ez a törekvés általában jellemző a birkákra, minden fajta jól tűri a szabadtartást. A racka hízlalásának nincs értelme, mert úgy csak jó sok faggyút rakna fel magára, így neki marad a szabadság és a lassú testépítés.

Ezek a tulajdonságai 2010-re talán végre divatossá tehetik, hiszen a magyar szürkéhez hasonlóan, ez a fajta húsforrás biztosan nem egy sötét ól betonján abrakolva töltötte le a neki kiszabott pár hónapot, hanem boldog élete volt. Akinek fontos, hogy boldog, és utóbbiból szerencsére szigorúan és egyenesen következően jobb minőségű húst vásároljon, amit nem terhel az Új-Zélandról beszállított birkák több ezer kilométeres benzinfogyasztása sem, érdemes arccal a racka és a bürgék felé fordulnia, mert a sertéseket, szarvasmarhákat és baromfikat durván sújtó intenzív állattartás a birkára kevésbé jellemző.

A racka és a cigája (másik ősi,parlagi magyar birkafajta) húsa pedig egyszerűen ütős. Aki szereti a birkát, érti, azért veszem a birkát, hogy birkát egyek, nem olcsóbban akarok borjúhoz jutni. A lassan, füvön, mezőn felpakolt kevés hús ízletesebb a gyorsan, tápon növesztett izmoknál, pont, mint a szőlőtőke és a fürtök esete, a kevesebben több az anyag. A szikárabb állatok húsa töményebb, jó pörköltalapanyag. Pont ez a határozott ízű minőség a legnehezebben beszerezhető a húspiacon, és a racka ezt megbízhatóan, kevéssé faggyús változatban képes előállítani.

A racka valószínűleg már a honfoglaláskor is a mi birkánk volt a cigája, és a cikta fajtákkal együtt. Mára ezek alig 5%-át adják a magyar juhállománynak, juh szavunk  hiába jelentette eredetileg egyenesen a rackát. Ezeket a fajtákat a jobb minőségű gyapjút előállító merinó szorította ki. Hogyan? Így, szokásos történet, térdelés, vak majmolás, pofon:

Magyarországon, az életszinvonal javulása, II. József 1784-ben kiadott posztóbehozatali tilalma és az ipari forradalom nyomán keletkező fokozott nyersanyagfelhasználás megnövelte a merinógyapjú iránti igényt, ami a kevéssé hatékony gyapjútermelő parlagi fajták végét jelentette. A rackánál jobb minőségű gyapjút adó merinók ára az égbe szökött, 181o-ben, a holicsi kosárverésen a legendás Csekonics tábornok 16.25o ft-ot fizetett egyetlen kosért. Ugyanekkor egy rackakos ára 3 ft volt. Az 181o-es években indult a parlagi sertésfajták (szalontai,bakonyi) fajtaátakalitó keresztezése, a II.világháború utáni kommunista vezetés a juhtenyésztésnek a feldolgozóipar nyersanyaggal való ellátásának nemes feladatát osztotta ki, a világ egyetlen olyan országa lettünk, amely gyakorlatilag egy fajtát, a fésüsmerinót tenyésztette. Az 198o-as évek végén, az ausztrál és új-zélandi túltermelés következtében a hibás iránynak választott gyapjúpiac bedőlt, a magyar gyapjú elértéktelenedett, ez máig így van. A birkák nyírása nem fedezhető az eladott gyapjú árából, az is kifizetőbb lenne, ha a szél lefújná róluk, akár szanaszét a mezőre.

Az infókért köszönet apának, Péter Aladárnak

számszerű adatok: schandl 1960 veress 1982

A racka a birkavilág zsinóros uszkárja, fején, lábain rövid, testén hosszú, göndör szőrrel és büszkén magasra tartott fejjel parádézik. A hosszú, pödrött szarv jellemző mindkét nem példányaira. Színe fekete, vagy fehér, gyapja durva és hosszú. Jól megy a magyar pásztorkutyákhoz, nem csak külsejük, idegrendszerük és mozgásigényük is hasonló. 

Húsa különlegesség és a piacon elérhető. Aki többet szeretne megtudni ezekről az elegáns állatokról, a mentsd meg a rackát program weboldalán megteheti. A magyar szürke és a mangalica kezdik megtalálni a helyüket a világban, segítsünk a rackának is, amit a legkönnyebben húsfogyasztással lehet megtenni.

Receptek birkához, sőt, ezek pont rackából készültek:
birkapörkölt
mentaszószos sült

Szeretik a birkahúst?