Sajnos már engem hívnak fel. Illetve ez a része nem sajnos, de fogcsikorgató, ahogy elfogynak a tudáshoz vezető telefonvonalaink. Állok, mint fasz a lagziban, nem vagyok egy csapkodós, de az ám a büszkeség, hogy nem a serpenyőm törik, hanem a csempe szilánkjai repülnek, de a töltött paprika nem megy. Megy minden, az egyben sült karajomnak csak bojt nincs a végén, de ezek a töltött paprikák kikészítenek, mert ezt is későn akartuk megtudni, ahogy a dödöllét, paprikás gombócot, a prószát.
Május körete
A tojásos nokedli fejessalátával hozná meg a tavaszt, de a fejessaláta egyre kevésbé ehető, ezért a tavasz eljövetelét jobb másik eseményhez kötni, aminek fejtegetése nem tartozik szorosan a Malackaraj tárgyköréhez. Májusban már jók vagyunk, végre lehet kapni elfogadható áron újkrumplit, az egyik legegyszerűbb évadnyitó zöldséget. Ez egy emlékeztető poszt, szégyellném, ha valaki idén petrezselymes újkrumpli nélkül maradna.
A petrezselymes krumplinak nincs receptje, ökölszabályai vannak. Egyforma méretű újkrumplik, vaj, rázogatás, és lekapatás.
Az újkrumplit nem kell meghámozni, aki a földre esett kekszet kidobja, egy kefével dörzsölje át egy délután alatt a féltojásnyi szemeket, a három másodperces szabály* híveinek elég, ha folyó víz alatt többször átmossák. A krumplikat egy nagy lábosba rakom, rádobom a vajat, lefedem és közepes lángon rázogatva (sohasem keverve, mert összetörik) negyed óra alatt megpárolom. Leveszem a fedőt, és magas lángon pár perc alatt lepirítom, hozzáadom az apróra vágott petrezselymet, összerázom a krumplival, hagyom kicsit lekapni, sózom, tálalom. Az egyforma szemek azért fontosak, mert így mind egyformán ressre készül, nem krumplipüré és nyers kavicsok serege lesz a végeredmény.
- 1 kg egyforma méretű újkrumpli (a féltojásnyi méret ideális)
- 20 dkg vaj
- két csokor friss petrezselyem
- só
A petrezselyem miatt halakhoz különösen jól illik.
*A leesett étel három másodperc földön töltött idő után még fogyasztható
Mit készítenek újkrumpliból?
Utolsó kommentek