A szorongásra hajlamos lélek könnyen menekül függőségekbe. A mindennapi átlagszorongás azonban nem szorul alkoholra vagy drogokra: elég neki a szüntelen evés, sőt, a rágás is. Kényszeres ropogtatásának tárgya periodikusan változik, egy-egy mánia hetekig, hónapokig eltarthat. Nem az íz, az állag itt a legfontosabb, hiszen nem táplálékfelvételről, hanem pótcselekvésről van szó. A lényeg, hogy a rágcsálnivaló falatokon valóban hosszan kelljen dolgozniuk a fogaknak, munkájuk közben intenzíven járjon az állkapocs, az értelmetlen félelem pedig oldódjon.

Ezeknek az elvárásoknak tökéletesen megfelel a sósperec. A perec azonban többszörösen összetett fogalom, sőt, mindenki fejében és szájában más-más állagot, jelleget idéz. Definiáló erejű recept, szentírás, lexikonba illő meghatározás így nem is létezhet igazán. Tökéletes receptek viszont vannak, több is.

A nagyi receptkönyvének a “sokáig elálló sósperec” című fejezete szerint egy vajas, omlós tésztából készül. Ez a felfogás túlmagasztalja, a sós sütemények kategóriájába emeli a pereceket, amik így inkább élvezetes majszolnivalóként, valódi sör, sőt, akár pálinka-alátétként működnek.

Ehhez 40 deka lisztet, 30 deka vajat és 4-5 evőkanál tejfölt 20 gramm élesztővel, egy evőkanál sóval alaposan összegyúrt, néhány órát állni hagyott, majd vékonyka hurkákat sodort, pereceket hajtogatott belőle, és egy tojással lekente. Forró sütőben, kb. 20 perc alatt aranyszínűre sütötte, közben pedig kikevert 2 evőkanál lisztet egy evőkanál sóval és annyi vízzel, hogy nyúlós masszát kapjon. Ezzel csöpögtette be a kész pereceket, és tolta vissza 1-2 percre a már lekapcsolt, még forró sütőbe.

Puszta szorongáscsökkentéshez ez a recept túl jó: az igazán, hangosan ropogó, hosszasan és teljes erőbedobással csócsálandó perechez elég egy egyszerű kenyértészta. Fél kiló lisztet (fele rétes, fele finom) egy kocka élesztővel, kb. 3 dl langyos vízzel, egy kiskanál sóval, egy kiskanál cukorral, kevés olajjal alaposan kidagasztok, kétszeresére kelesztem, majd ebből a tésztából igyekszem hurkákat, pereceket formázni. Aranybarnára sütöm, és ugyanúgy koronázom folyékony sóval a műveletet, mint a nagymama.

Dobja a Xanaxot, süssön perecet!