Két vega, a rántotthús-krumpli típusú finnyás, egy gasztronáci és két mindenevő közös,  mindenkinek örömet hozó vacsorája egy jó olasz étteremben a legvalószínűbb.

AZ új titkos olaszról már hónapok óta megy a pletyka, nevét, telefonszámát senki se tudja, de barátságos a téglafalas étterem, kedves a felszolgálás, ügyes az olasz séf és jók az árak.

Nem foglalunk, mert egy titkos étterembe nehéz, senki se tudott telefonszámot adni, még a pontos címet se. Van hely elég, menü nincs, az Olimpia stílusában dolgoznak, ami szép alapanyagot kapnak, azt főzik, azokból a fogásokból lehet válogatni. Aznap, szerencsénkre pont vargánya akadt. Az üdvözlőfalat piadina, olasz tacoféleség, tonhalas és sonkás, szaftos. A menü olasz stílusban szerveződik, előétel, első fogás (elsősorban tészta), második fogás, desszert. Az adagok nem kicsik, a háromfogásos menüsor lehet a reális célkitűzés.

A vitello tonnatónak nem lehet ellenállni, a vékony borjún kapritól fanyar a tonhalas majonéz, a vegyes ízelítőtálon a crudo, fűszeres olajban eltett szárított paradicsom és szalámi mellett eddig ismeretlen minőségű mortadella. A tészták fogkemények, még szép, és a vargányásat is felülmúlja a carbonara, ez az egyszerű, tökéletesen elkészítve mégis elérhetetlen tésztaétel. A krémes, habos tojás a határozott állagú tésztán lerabolja az estét, hiába a paradicsomos pacal, vagy a sütőben sült tészta, csak a tiramisu robbantja ki a társaságot a világ egyik legegyszerűbb szegénykajája, a szalonnás-tojásos spagetti felsőfokú előadásából.

A tiramisut capuccinós pohárban adják és ugyanazt a habos-roppanós játékot tudja, mint az előbb a carbonara. A keksz nem tocsog, harapható, a krém könnyebb a cappucino tejhabjánál. Ezt az élményt tovább fokozzák a jéghideg, fanyar és édes között egyensúlyozó limoncellóval.

Az olasz konyha nem nagy mutatvány, de az alapanyagon nem lehet spórolni, és nem ad teret igénytelen, és megfelelő alapismertekkel nem rendelkező, ezért csak pancsoló szakácsok hülyeségeinek. Kevés konyha ékegyszerűségű fogásait torzítják olyan mértékben, mint az olaszt, bolonyai spagetti, milánói makaróni, hawaii pizza, carbonara margarinnal, tiramisu tejszínhabbal, puhára főzött tészta, ketchupos pizza. Tucatnyi ilyen olasz éttermet, pizzériát ismerek, de most eggyel tovább bővült a jó olasz éttermek száma is, eggyel több helyre lehet vinni a vegyes társaságokat.

Az olasz konyha drabális, őszinte arcát képviselő titkos olasz a tízméteres Szende Pál (V. ker.) utcában van, könnyű megtalálni, már régen nem titkos.

Még több jó olasz étterem Budapesten:

Il Terzo Cerchio - A pizzájuk mindenek, és az összes többi pizzéria pizzája felett

Café Gian Mario - Kávézó, ezért csak ebéd, és az is csak pár fogás, de szívből, finoman. A keserűválaszték és a cannolo megér egy kerülőt.

Pomo d'Oro - A sztékek nagyon jók, márványos húsú Chianinából, profin sütve.

Fausto - Fine dining olaszul

Van kedvenc olasz éttermük, pizzériájuk?