A város legszebb részein sem lehetetlen ötszáz forintból megebédelni, a zsír és a díszburkolat nem zárják ki egymást, sőt, turisták is előszeretettel látogatják a kolbászsütőket, hogy a buszkabrión böföghessék fel a jó magyar fokhagymaport. Az olcsó ebéd legfontosabb színhelye a hentes, a hentes aki süt. Kolbászt biztosan, néha hurkát. A főtt kolbász sem ritka, bár aki volt katona, ettől biztosan tartózkodik, és kénytelen a főtt fejet választani. Akinek mindkettővel baja van, biztosan nem volt katona. Utcai zaba a nagy otthoni előtt.

Néhány hentes készételt is kínál, de aki brokkolira és a makrobiotikus konyhára gondolna, inkább menjen máshova, mert pacal, sült hagymás vér, esetleg babgulyás a választék. Sokat ne várjanak, ezeken a helyeken a sült kolbász nem éri el a konfekciókategóriát sem, de nem is erről szólnak. Ezért mondju nem kicsit kár.

A Nyugatival szemben

A Nyugati pályaudvar mikrokörnyezetének hangulatát hitelesen közvetítő üzlet, az eladók nők, hatalmas mosollyal és erős hanggal tartanak rendet a becsoszogó molylepkék között. A továbbszédelgést az asszonyok mögötti polcon sorakozó kommersz keserű és társai biztosítják, az alkohol felszívását a szokásos kolbász és grillcsirke opciókon túl főtt sertésfejjel és a zsírban tartott sült májjal lehet megoldani. Nyáron van ülőhely, de a körútnak ezen a szakaszán a járdára kihelyezett sörpadot nyugodtan talponállónak lehet értékelni. Főtt fej 120 Ft/10 dkg Pinczi hús-hentesáru VI., Teréz krt. 51.

A Király-Izabella sarkán: Lacikonyha

Ha a Nyugati pályaudvar környezete nem lenne elég szaftos, pár utcával arrébb még kevésbé vegyes közönséggel lehet együtt fogyasztani a hagymás vért. Melósok, alkoholisták és elhasznált arcok vegyülnek vérre szomjazó, jól szituált fiatalokkal. Bizony, nem csak disznóvágáson elérhető ez a tünemény, hanem a trolimegállóban is. Ha a hagymás vér túlzás, itt van pacal, vesevelő, babgulyás, vagy a kötelező sült kolbász. Utána egy könnyű séta a kopár Lövölde téren, így lesz teljes az élmény. Kis adag hagymásvér 260 Ft, pacalpörkölt +köret kis adag 540 Ft Lacikonyha VI., Király-Izabella u sarka

Az Opera mögött

Úri környezetben, díszburkolaton, sőt, egyenesen egy divatos sétálóutcában, drága ruhák szomszédságában helyezkedik el a berendezésében előbbi társaihoz hasonlatos, súlyosan puritán hentesüzlet. A helyiség itt, a műfajban egyedülálló módon, klimatizált, az utcán elhelyezkedő pultok felett napernyő ad árnyékot, vagy véd a hóeséstől, és sok a külföldi vendég. A grillcsirke és sült kolbász alapgyakorlatok mellett előkerülnek a saját pácolású húsok. A savanyúságok jók, a kiszolgálás szívélyes, mint minden hentesüzletben. Sült kolbász 245 Ft/10 dkg presszókávé 70 Ft Hajós utcai húsbolt VI., Hajós u. 19.

A belvárosban

A kolbászsütöde egyik legfontosabb, de csak a megszokás miatt csatolt elemét, a lepukkant környezetet elvető Belvárosi Disznótoros az első majdnem magyar delikátüzlet. A pultban még pármai sonka van, nem szélben szárított mangalica, és a bükki sajtmanufaktúra termékei helyett olasz sajtokat tartanak, de majdnem megcsinálták. Jó minőségű mangalica és egyéb kolbászok, tőkehús, és a sütöde, ahol a kolbászok és hurkák mellett saját pácolású húsokat lehet frissen sütve kérni. Sült hurka 280 Ft/10 dkg mustár 25 Ft kenyér 50 Ft Belvárosi Disznótoros V., Károlyi Mihály u. 17.

Budán

A Böszörményi úti hentes a tőkehússal kombinált sütöde egyik legkedveltebb képviselője, a közönség erősen különbözik a többi lacikonyha vendégeitől, előkerülnek az öltönyök, Vespák parkolnak az ajtó előtt. A savanyúságok messze híresek, a sült kolbászok eggyel jobb minőségüek a megszokottnál. Húsáruház XII., Böszörményi út 36/A

A hentesek hiába találják szíven a lakosság nagy részét, nem lehet mindenkitől elvárni a zsíros és fokhagymás kolbászok elfogyasztását, vagy főtt fejjel kiváltását. Nekik sem kell lemondaniuk az állva, vagy sétálva evésről, szendvicsek, lángos és egy spanyol édesség várják őket. A szendvicsesek egy része rugalmas nyitvatartással az éjszakai bulimiás rohamokkal küzdő bulizókat is kiszolgálja.

A melegszendvicses

Az iskolai, majd egyetemi büfékben megszokott tízórai, vagy uzsonna a kedvesen berendezett Tüzes Vasalóban kora reggel és késő este is elfogyasztható. A megszokott kolbászos, gombás, és sonkás-sajtos melegszendvicseknél többet tud ez a szendvicsbár, a melegítési technológia nem csupán egy aluminiumból hajtogatott grillsütő, hanem két vaslap közé szorítják az egymásra borított kenyereket. Aki nem bírja a melegszendvicset, hideg és friss szendvicsekből válogathat kedvére. Van isler, és szerdától-szombatig éjjel-nappali nyitvatartással vasalnak. Tojásrántottás zsemle: 220 Ft Tüzes Vasaló szendvicsház VII., Wesselényi u. 35.

A csirkés

A sertéshústól, kolbásztól, vagy az egész délutánt meghatározó fokhagymaélménytől irtózóknak jó választás lehet a Csirkecsibész. A különbözően kombinált szendvicsekben, menükben variált rántott csirkemellek, combok és szárnyak, csütörtöktől szombatig éjszaka is megvásárolhatóak, ami a vígalmi negyed kellős közepén igazán okos ötlet. Rántott mell 330 Ft/ 10 dkg, Rántott melles császárzsömle kovászos uborkával 440 Ft Csirkecsibész VI., Nagymező u. 35.

A lángos

A piacokon, és azok tökéletlen nyitvatartásán kívül ritka a lángosos. A Blahához közel található helységben a szokásos kombinációkban árulják ezt a laktató, az alkoholt minden detoxikáló italnál hatékonyabban felszívó tésztát. A lángosos 4-ig tart nyitva, ezzel támogatva a Corvinterasz és egyéb kocsmák Blahán keresztül hazavergődő hordáit. Lángosos VII., Akácfa u. 4.

Az édes

Zsiradékot nem csak hús és zsír formájában lehet hatékonyan begyűjteni. Az égetett tészta spanyol változata, a churros, egy hosszúkás, durvaszemű cukorral megszórt, súlyos esetben sűrű csokoládékrémmel, karamellel töltött tömény édesség. Az Olé!-ben egész jót sütnek, egy darab úgy három baklava hatásával egyenértékű. Nem csak churrost árulnak, szendvicseket, és hamburgereket is, ezek saját mezőnyükben kiemelkedő minőségűek. A jófajta ciabattába töltött, hátszínes szendvics kihagyhatatlan, tökéletes. A kávé meglepően finom, ez egyedülálló tulajdonság a talponállók között. Az Olé! egy messziről észrevehető, piros lakókocsi, így ebben az esetben még csak talponállóról sem lehet beszélni, sétálómenüről igen. Hátszínes szendvics 890 Ft Olé! Churros XII., Mechwart liget, a villamosmegállónál egy lakókocsiban, és akkor ide egy böhömnagy kikacsintós szmájli a törzsolvasóknak, köztül is hagymának.

A portálon medvedoki idegeit borzoljuk, panelszuvidolunk, méghozzá marhaoldalast, ami simán megszorongatja egyik szent tehenünket, a sertésoldalast.

Szeretnek állva enni?