Tibi lekvárját megeszed kanállal az üvegből. Darás tésztára borítod. A legsúlyosabb zabadüh idején eltűntetsz belőle egy üveggel, húsz deka vajjal és két egész fonott kaláccsal síkosítva, majd büszkén ülsz, ennyit csak csajok tudnak zabálni. Titokban, mert álltam már úgy a lekváros üveggel a hűtőszekrény előtt, mintha pohár lenne, a lekvár pedig szörp. Nem szép látvány, de ha a hormontermelésem az őskor szigorú törvényeinek engedelmeskedik, én bizony letérdelek, és szó nélkül követem a farkasüvöltést. Amikor megjön, úgyis kipisilem azt a hirtelen felszaladt öt kilót, vagy nem? Akkor lemozgom. Vagy nem.

Tibi saját fáján terem a barack, abból főzi, idén az üveg mellé kaptam egy barackpálinkát is. Tökéletes baracklekvár, édes, savanyú, mosolygósra húzza össze a fejem, benne Tibi szíve-lelke, amiből bőven van neki. Más főztje mindig jobb, a lekvárja, pálinkája pláne.

Az idei üvegre már ráharaptam egy (tíz) evőkanállal, de a maradék négy-öt decivel valami mást akartam kezdeni, mint a fent említett alapgyakorlatok. Ricottás túróslepényt és kókuszos tápiókapudingot fog megsegíteni.

A tápiókáról még nem írtunk, amiért a sajttortáról is olyan sokáig hallgattunk. Ha holnaptól nem lennének, ez a világ nekem nem lenne rosszabb, bár a tápiókában legalább van valami viccesen perverz. A kis zselés golyók állaga a lényege, ezt tudja, mert íze, az nem sok. Olyan, mint az aloe verás üdítő a benzinkúton, néha azt is veszek, pedig a redbullnak legalább van hatása. Red Bull, aloe vera darabokkal, az kéne, remélem hallják a termékfejlesztők. 

Tápiókapuding baracklekvárral

  • 100 g aprószemű tápiókagyöngy
  • 8 dl kókusztej
  • 2 evőkanál cukor
  • darabos, savanykás baracklekvár (friss gyümölccsel is jó, de október vége van)
  • apróra vágott bazsalikom

A gyöngyöt beáztatom a kókusztejbe pár órára, majd addig főzöm, amig a gyöngyök megpuhulnak. Rengeteg folyadékot felvesz, és nem szeretem, ha túl sűrű, így kellemesen pudinos lesz. Poharakba kanalazom, a lekvárból kiveszek rá pár egészben maradt barackot, lehűtöm. Ha tetszik, frissen apróra vágott bazsalikomot, mentát, akár korinadert szórok rá. Ha nem tetszik, nem szórok.

Túrós lepény baracklekvárral, nem valami bonyolult recept, mégis sikerült megégetnem a szélét.

  • 100 g vaj
  • 50 g cukor
  • 200 g liszt

Összegyúrom, a hűtőszekrényben pihentetem két órát. A tortaforma aljába nyújtom, 180 fokos sütőben 15 percig elősütöm. Rákenem a 2 tojássárgájával és pár evőkanál cukorral, kevés apróra vágott rozmaringgal elkevert 500 g ricottát, majd megkenem egy centi vastagon baracklekvárral (feketeszederrel, ribizlivel is jó lesz). 100 fokos sütőben 30 perc alatt összeáll, hidegen jó.

Főztek már idei baracklekvárral?