Bekapta. 

Legutóbb akkor éreztem bosszantónak a kerékpárküllők jelenlétét, amikor anyu vitt bringán és alkapta a lábam. Akkoriban, talán pont ugyanakkor apu a panelkonyhában egy koskoponyát főzött ki. Ugyanebben a panellakásban vettem le a polcról a Trófeák kikészítése és bírálata című szakmunkát, míg a többiek ugróiskoláztak két Lotti között. 

Most a szemeteszsákot kapta el a küllő, benne egy méteres kardhalfej. Tízéves álom vált valóra. 

Nekem is az Öreg halász és a tenger volt a kedvenc könyvem, (a fent említett preparálós mű után, nyilván) életem külön fejezete volt a másik főszereplő pontos kilétének kiderítése. Az öreg halász ellenfele egy marlin volt, leegyszerűsítve az óceánok kardhala, a könyv elolvasása óta szerettem volna birtokolni egy ilyen koponyát, természetesen kardostul. 

A szerelmet nem lehet siettetni, vártam, hátha egy napon szembejön a fej. Kedden jött.

Aznap a Pomo d'Oróban Árpa Attilával és Giannival forgattunk, Attila kapta a kardhal-steaket, mire Gianni kérdezte, megnézem-e, hogy bontják a jószágot?
- Feje megvan?
- Meg. 
Nagyot nyeltem, az öreg halász átvette az irányítást.- MI? És mit csináltok vele?
- Kidobjuk.
- Kérem. 
- Srácok, rakjátok már bele egy nejlonzsákba a fejet!

Hazabringáztam, kivágtam a több kilós kopoltyúkat, kiskéssel lekapartam a hús nagyját, és ott álltam a méteres kifőznivalóval. A legnagyobb lábosomba állítottam, és feltettem főni.

Egy óra múlva lemállott róla a hús nagyja, tovább kaparhattam. A lakásban undorító, savanykás halszag terjengett, folyt a zsíros lé a mosogatóba. A koponya alakult, az állkapocs leesett, itt morogtam, miért nem tavasszal jött a szerelem, kigórtam volna egy hangyabolyba, és a srácok pár hét alatt megoldják. Újra felraktam, most mosószeres vízben, a szag a lakásban még undorítóbb lett, a zsíros hab kicsapott, és leégett a villanytűzhely lapjaira.

Egy bűzlő lakással, és egy szatyor mosószeres halhússal később késznek ítéltem a koponyát. Ekkor jutott eszembe az agyvelő, hogyan fogom kiszedni? Az élet, pontosabban a túlfőzés ezt is megoldotta, a kardnál fogva kiemelt koponya a szemüreg felöli részen megroppant, a szétfőtt velő és az odafelé tartó vaskos idegek a padlóra hánytak. 

A karddal közben semmi sem történt, hiszen végig kilógott a főzésből, még mindig kemény bőr, alatta gyanús és büdös kötőszövetek borítják. Kiraktam a teraszra száradni, addig kérek kölcsön egy nagy lábost.

Preparáltak már?