Amikor már elég a lekvárból, a pitéből, a szörpből és a morzsasütikből, bekenjük zsírral és végre minden a helyére kerül. Főleg a kicsi húsevő kicsi szíve, az. Gyümölcs és hús, a lehető legeszköztelenebb formában.

 

A fekete szeder mindent visz, ez a kedvenc gyümölcsöm. Savanyú, fekete, drága, nehezen beszerezhető, de talán pont ez a sötét, ellenállhatatlan sokoldalúság teszi olyan vonzóvá. Annyira sokoldalú, hogy az alapvetően édességnek elkészített alapanyagot belöktem egy sós, zsíros szakadékba. Onnan is kimászott.

A fekete szeder mindenre jó, készülhet belőle lekvár, fagylalt, sorbet, crumble, pite, kecskesajtos, fehércsokis pohárkrém, meg lehet zabálni magában a dobozból, pancsolni nyersen joghurttal, de a sok cukor után ideje volt hússal is összeforgatni, mert az édességeket alapvetően nem szeretem. Annyira. 

Hozzávalók:

  • 1/2 kg sertésoldalas bordánként darabolva
  • 1/2 kg feketeszeder
  • kínai ötfűszerkeverék (csillagánizs, fahéj, szegfűszeg, édeskömény, szecsuáni bors egyenlő arányú keveréke)
  • só, olaj

A húst az olajba mártom, majd a fűszerkeverékbe. Egy jénaiba lerakom a szederrel, betolom a 150 fokos sütőbe, két és fél óra múlva kiveszem.

Ööö, ennyi volt. Az oldalas elég zsíros ahhoz, hogy a megrogyó gyümölccsel egy édes-savanyú, fűszeres konfittá változzon, a sertés pedig eléggé befogadó egy ilyen játékhoz. 

Tíz perc se kell az elkészítéséhez, köretnek egy jázminrizs, vagy bulgur tökéletes.

Mit tesznek a fekete szederrel?