A citromos víz szomjoltó hatását nem lehet ezekkel felülmúlni, de nem mindig úgy vagyunk szomjasak. Limonádék rebarbarából, bazsalikomból és a tisztességes idénygyümölcsökből. Meg vodkából, a szomjoltás végett.

 

 

Indítsunk a bazsalikommal, mert a legjobb zöldfűszeres limonádét adja, ráadásul jól kombinálható idénygyümölcsök levével.

Alap bazsalikomos szörphöz a bazsalikomok szárát fel kell forralni citromhéjjal és cukorral, hagyni kihűlni, ráönteni a friss bazsalikomlevelekre és behűteni. A levelek mennyisége a képen látható, legyen dugig(!) velük a pohár. A bazsalikomszirup jégre öntve, vodkával még jobb, mint vodka nélkül.

Rebarbarával: a rebarbaraszárakat felkockázva 20 perc alatt puhára lehet főzni annyi vízben, ami ellepi, ízlés szerint cukrozni, passzírozni és ezt önteni a bazsalikomra, behűteni. Vodkával is fogyasztható, ez van a képen.

Ugyanez még frissebb mentával, cukor nélkül, az már felveszi a versenyt a citrommal.

Rebarbara gyömbérrel: A felkockázott szárakat reszelt gyömbérrel, citromhéjjal kell felforralni, leszűrni, átpasszírozni, ízlés szerint cukrozni. Jégen, jéghideg szódavízzel lehet hígítani. Vagy vodkával. 

Gyömbérsör.

Eper rebarbarával: A felkockázott rebarbarát cukorral, citromhéjjal, sok vaníliával kell puhára főzni, összerottyantani vele az epret, passzírozni, és szódával vagy vodkával felönteni.

Eper vaníliával: Az epret citromlével, kikapart vaníliamagokkal kell eltrumixolni, és jégre szűrni. Esetleg hígítani, szódával vagy vodkával.

Korianderlevéllel: Egy puha mangó levét kell elkeverni friss korianderlevelekkel, mézzel, szódával. Kivételesen nem vodka, tequila teszi boldoggá ezt a limonádét.

Ananász petrezselyemmel: A friss vagy dobozos ananászlevet szétturmixolt és átpréselt petrezselyemlével, grapefruitlével, mézzel kell elkeverni (ananász:grapefruit:petrus kb. 2:2:1, de ez szabadon választott gyakorlat). Ezt nem keverjük vodkával, mert drámaian egészséges, májtisztító, zsírégető már így is. 

Milyen, nem citromos limonádét kevernek?