Szerdán volt hamvazószerda, a nagyböjt kezdete, ma még kedvezményesen csatlakozhatnak a tavaszi tisztuláshoz

 

Évek óta nyomaszt a böjt téma. Ki kellene egyszer próbálni. A tavaszi böjt magasfilozófiája, ahogy semmilyen más böjt vallási vonatkozásai, nem érdekelnek. A megtisztulás igen, és egy kicsit az erőpróba is, kibírom-e hús és alkohol nélkül negyven napig. Mindkettőt nagyon szeretem. 

Komolyan veszem a mindenevő fogazatomat, ezért önként még sohasem vonultam vissza a húsevéstől, de több, hasonló életmódot folytató ismerősöm kipróbálta a tavaszi böjt különböző formáit és fogyásról, bőrtisztulásról, nagy küzdelmekről és győzelemről számoltak be. Nem kerestek spirituális élményeket, legkevésbé saját magukat, mint az elcaminósok, vallásosok, így könnyedén tudok azonosulni próbatételük tárgyával, rég megtaláltam önmagam, amit keresek, a böjt nem találja meg.

A tavaszi böjt még mindig nem vált felületes tömegsporttá, most kellene belefogni, nem a hüvelygombamagazinok észosztása után. A böjtnek még pár évet adok a menő szabadidős tevékenységek között, mert utána már a szoliban, fodrásznál és műkörmösnél is ez lesz a téma.

A halevés is vonz, egész évben rengeteg halat eszem, most még többet lehetne, a hetente többször eszem halat, magyar földön rendkivül zártkörű, bajai székhelyű klubból átléphetnék a japánok és a portugálok naponta eszem halat kategóriájába. Nem esszük a halat, pedig volna mit, fogast, keszeget, harcsát, pontyot, rogyásig.

Ha máskor nem is, legalább most, a böjt alatt, próbáljanak meg minél többen bajaiak lenni vidéken és Budapesten.

A végeredményt, halimádatom miatt, inkább a pezsgő és pálinkaimádat, tehát az alkohol fogja eldönteni, de a tegnapot kibírtam, ha haladok, jövő vasárnap beszámolóval jelentkezem. A helyzet első ránézésre igen súlyos, mert szombaton saját készítésű húsételeket fotózunk, este steakvacsora (így nem nekem, de végig kell néznem), még estébben buli, a Kistücsökben somogyi vadnapok, Borkonyha, Bonfini kert és Pest-Buda étteremmegnyitók, iszonyú drámák lesznek, nem kérek abból a vérpástétomból, rozé báránygerincből, marhapörköltből, most pont nem iszom pezsgőt, még olyat sem, köszi, böjtölök, khm. Még szerencse, hogy a Blanchirban a steak-órát májusra tervezzük. Két hét múlva pedig pálinkakurzus, de azt majd szájban forgatással kezelem. Ha akkor még böjtölök. De ha a Jókuti kibírta 10 napig leveken, nehogymár lemaradjak.

Pont két éve fogytam elég sokat, azóta nem sok megszorítást kellett tennem a táplálkozásomban, viszont azóta teljesen más életmódot folytatok, fél életem az ételek, italok körül forog. Az akkor nagyon bejött, hátha ez is jót tesz, szakítani egy kis időre a bevált mindennapokkal, nem venni le automatikusan a söröket, báránygerincet és töpörtyűt, nem kérni reflexből egy kört. 

A hús és alkoholmegvonáson túl nem nassolok, tartom magam a napi két, vagy három étkezéshez és ebből csak egyszer fogok jóllakni. Szerdán megettem négy hurkát, mert elnéztem a napot, de legalább nem ittam rá, ennyi belefér, majd egy nappal tovább húzom. Tegnap ettem egy lasagnét, és egy máktortát, vacsorára elmentem futni, és nem toltam rá sört, csak pár kanállal ehran szuperfinom lekvárjából, magában. Egy nap, pont a hamvazószerda utáni csütörtök pipa, akkor éppen lehetett volna húst enni, de nem a Biblia vezeti a kezem, úgyhogy mindegy.

Addig pár kedvenc halas éttermemmel próbálom meggyőzni magam és ezekben előfordulni többet, és sűrűbben fogok garnélás, kókuszos levest rendelni a Kisparázsból.

Okuyama-no szusi

A Kolosy téri üzletház ablaktalan alagsorában, puritánul berendezett helyiségben szigorú japán úr és meglepően közvetlen szőke hölgy viszik egyik legkedvesebb éttermemet. Persze, van szusi, hogyne lenne szusi és kiemelkedően jó is, különösen, ha éppen van toro, de akkor kérjenek szasimit is. Mi régóta csak grillezett makrélát és lazacot enni járunk ide, akkora élmény. Okuyama Sannak elsőrangú halforrása van és bátran nyúl a halak zsírosabb koncaihoz, tehát ha a böjtölőt súlyos zsírhiány gyötri, jöjjön el ide, és kérjen egy grillezett lazacot. Ha nem szenved zsírhiánytól, kezdhet egy mizo levessel is, majd utána próbálja ki a grillezett halat.

III. Kolosy tér 5-6. Tel.: 250 8256

Olimpia halnap

A hazai éttermek helyzetét megnehezítő, megbízhatatlan alapanyagellátást naponta változó menüvel kijátszó Olimpiában a kedd a halnap. Mert akkor jön a friss tengeri hal. Olyankor akad tonhal szasimi, orata filé spenóttal, vagy finom kagylóleves. A hely legfinomabb, visszatérő halas fogása mégis a rozé libamájdarab füstölt tokhalba csomagolva, ez esténként szokott előkerülni és nem csak kedden. A menü állandó szereplője a szintén húsmentes madártej.

VII. Alpár u. 5. Tel.: 321-2805

Csalogány26

A város legjobb éttermei között is a Csalogány az egyik leghíresebb kiváló halas fogásairól, az étlapon mindig többféle halétel között lehet válogatni. Itt még soha nem is próbáltam más főfogást, mint például egyszer ördöghalat, vagy máskor tenger gyümölcsei rizottót. Bátran nem készítik túl a halakat, amivel kevés magyar étterem próbálkozik, elsősorban megfelelő minőségű alapanyagprobémákra hivatkozva.

I. Csalogány u. 26. Tel.: 201 7892

Alföldi kisvendéglő

A halászléről talán nehezebben mondanék le, mint a húsról. A bajait, csakis pontyból, az azért van öt ujjunk, mert a halászlébe öt dolog való szentséget szeretem. A hasalját,a zsírosát pedig imádom. Budapesten egy egészen váratlan helyen, a turistacsapdák között található egy megbízható halászlét kínáló vendéglő. Parasztromantika uralja a berendezést, az étlapon súlyos magyar ételek, a tapasztalt étterembe járónak rossz előérzete támad, de ne törődjenek vele, a lé és a saját pogácsájuk jó.

V. Kecskeméti u. 4. Tel.: 267-0224

Új Sipos Halászkert

Van haltöpörtyűjük, ez most úgyis sokat fog előtérbe kerülni az mindennapjaimon, úgyis járok arra néha.

III., Fő tér 6. Tel.: 388-8745

Dunabogdányi pisztrángos – Siesta Café

Bár a Budapesttől északra, Leányfalu után található Dunabogdány nem kimondottan a belváros, de mi is kijárunk ide havonta egy pisztrángra. Főételnek egy kakukkfüves, desszertnek egy helyben, a rendelés után füstölt hal, fröccs, boldogság. A pisztrángos Feri maga neveli az alapanyagot, és szívélyes, lendületes vendéglátósként fogad mindenkit. Utána komppal át Vácra és egy dobostorta a Mihályi cukrászdában. Húsmentes, vidám vasárnapi program.

Dunabogdány, Kossuth Lajos út (ez a 11-es főút) 129. Tel.: 30/914 1502  

Böjtöltek már?