Miért? Miért? -kérdeztem magamtól, amikor a reggeli kávéhoz keresett tejért kinyitva a hűtőszekrényt egy szemeteszsákba csavart, félig lebontott báránydög esett a lábamra. Mit keres ez itt, kutattam az előző esti vállalati parti végefelé kipattant kiváló ötlet pontos tartalmát. Miért én hoztam haza az összes maradék húst és ami a csontvázon maradt, plusz csontváz? Miért?

Hja, mert én osztom szét. Tök logikus, a vállalati partin csak én nem járok be abba az irodába naponta, nyilván én leszek az vasúti csomópont.

Hideg birka, nem fognak neki örülni, valamit akkor már viszek hozzá, ha már én vagyok a büfékocsi ezen a tehervonaton. Egy jó csatni. Hagymalekvár. Gyümölcssalsa mentával, te jó ég, a menta milyen jó a bárányhoz. Korianderszósz, vagy feketeribizlis. Csak nem fogja mindenki megenni, itt pedig tíz, teljesen különböző ízlésű embernek kell örömet okozni.

Meggymártás, heló.

A bajok ott kezdődtek, amikor a teszkóban negyedszer mentem végig a húszméteres fagyasztott pultok között, pizza százféle, rántott pulykamell valami növényi zsiradékkal töltve ezerféle, szalmakrumpli millió, adjatok már fagyasztott meggyet, az úristenit neki, ne kellkjen már egy proli meggymártás miatt is a Culinárisba mennem. Végül egy aranyos takarítónéni mutatta meg a pontosan harminc centiméter széles választékot. Meggy, fekete szeder, vegyes erdei gyümölcs, slussz, kuss, szedjél Centrumot télen.

A meggyet feltettem annyi vízben főni, amennyi ellepte, moderált mennyiségű, egész szegfűszegeket raktam mellé (kb kilónként egy darabot) kevés cukrot (ez ízlés szerint megy, nem szeretem túl édesen). Nagyon nem kell megfőzni, minek. A habarás is ízlés kérdése, egyrészt utálom, ha megáll benne a kanál, ahogy azt is, ha kevés benne a meggy, ezt mindenki játssza ki magának, a lényeg a technológia. Félfolyós állaghoz kb két evőkanál liszt/1/2 liter tejföl/ 1 kg meggy/annyi főzőlé ami éppen ellepi

A tejfölt egy tálba öntöm (kb harmadannyi, mint a meggy) és a finoman adagolt liszttel csomómentesre keverem. Ehhez aadom merőkanállal, folyamatos keverés mellett a meggy levét, majd ugyanígy, folyamatos keverés mellett öntöm a meggyhez, negyedóráig összefőzöm.

A hideg sültmaradékhoz még az alábbi cifrább, lisztmentes megoldások is jól jöhetnek:

A maradék birkából pedig még ezek készültek:

  • gyógyleves náthára

Egy hideg sültmaradékot átpirítok egy fej apróra vágott vöröshagymával, sok fokhagymával. Felöntöm annyi vízzel, hogy ellepje, sózom, borsozom, adok hozzá egy púpozott evőkanál fűszerpaprikát, egy citrom levét, két evőkanál paradicsompürét. Fél óráig gyöngyöztetem, belemetélek 1/4 Naga Jolokiát, összerottyantom. Tejföllel jobb.

  • fasírt

A ledarált maradékot összegyúrom feleannyi zsemlével, egy marék húsonként egy tojással, sok-sok reszelt fokhagymával, fűszerpaprikával, sóval, borssal, zöldfűszerrel ha akad és egy  pástétom-formába nyomkodva kisütöm a sütőben. Vagy gombócokat lapítok belőle és olajban sütöm meg.

Mi legyen a maradék sülttel?