Otthon gyúrva egy kiló, a boltban egy kis doboz marcipán kerül 1500 Forintba. A marcipánt talán mindenki szereti, én se vagyok kivétel. Fogalmam sem volt, hogyan készül. Mandula, persze, ezt tudtam, de semmi többet. Mézeskalács-recept keresés közben futottam bele egy leírásba és leesett az állam.

A piacon vettem 40 deka hámozott és 10 deka egész mandulát. (2700 Ft/kg) Az a kevés héj nagyon fontos, attól lesz a marcipánnak az a keserédes, jellegzetes íze, ezzel majdnem ki lehet váltani a keserűmandulát. Csupán fél kiló cukor kell még hozzá, ezért nehezemre esett elhinni, hogy ez a pofonegyszerű módszer működni fog. A mandulát liszt finomságúra kell őrölni, ehhez kétszer kellett átfuttatnom a darálón. Majd a cukrot is, mert valami bajom van a bolti porcukorral, nem olyan édes, mint a darált kristálycukor, ennek a problémának még utána kell néznem.

A cukrot egy lábosban két evőkanál vízzel felolvasztottam, és beleöntöttem a mandulát. Tíz percig, folyamatosan keverve főztem, majd kikapartam egy tányérba. Nagyon sűrű, szinte kézzel formálható, de ragadós állaga van, ami hűlés közben tovább szilárdul. Kifejezetten puha marcipánt szerettem volna, nem keményet, de tapasztalat híján csak reménykedtem.

Másnapra sűrű tejbegríz állaga lett, de vizes kézzel golyókat lehet belőle formázni, ami a szájban, nyelvvel, egy pillanat alatt szétlapítható, pont így akartam.

Sokkal grízesebb, és sötétebb a boltinál, a lisztfinomság komoly daráló nélkül nem sikerült. Ami még érdekesebb, hogy enyhébb lett az íze, (eredetileg keserűmandula is kellene bele, de azt egyrészt nem ajánlják fogyasztásra, másrészt nem lehet kapni, de az összetevők alapján a boltiba se raknak belőle) a következő alkalommal 70:30-ra változtatom a megtiszított és az egész mandula arányát, de ez lehet, hogy mandulafüggő is, ezért inkább maradjanak a 80:20-nál, így is nagyon finom lett. Dióból, mogyoróból, bármilyen olajos magból el lehet készíteni.

A keserédesben vettem kiváló étcsokit, ezzel fogom bevonni a marcipánkenyereket, és a függők között szétosztani. Még gondolkozom likőrők, és gyümölcsesszenciák (most forraltam be öt narancs levét két evőkanálnyira, egy csepptől kitágult a pupillám, jó anyag) beleinjektálásán, de erről majd bővebben kedden, a bonbongyártás után.

Szeretik a marcipánt?