A pontyot mindennél jobban szeretem. Halíze van. Zsíros, pofátlan, egyértelmű. Ilyen legyen az édesvízi hal, folyószagú, testes, sűrű, megosztó, és igenis, legyen kevés szálkája, hogy lassan kelljen enni. A ponty lassú élvezet, nem zabálás.

Hajnalka budapesti nyaralásának legsúlyosabb következményét már ismerik, de természetesen hozott halat is (hal=ponty, ahogy a hús=sertés). Fila táskában, buszon, Bajáról, mert Pesten nem tudnak rendesen halat szeletelni. A bajaiak nagy dúvadak a halasnál, lássuk Hajnalka hogyan vásárolt életében egyszer halat Budapesten.:

- 1,4-1,6 kilós pontyot kérek.- halas merít, ütné le a pontyot.
- Áááá, az 2,4 kg, legyen szíves másikat adni.
- Tegyem rá a mérlegre?
- Igen, köszönöm.
- 2,4 kg. - a halas visszarakja merít egy kisebbet - Ez megfelel?
- Igen, bár az 1,8 kg. - halas a mérlegre rakja, 1,8 kg.
- Bajai vagyok, bocs.
- Mindent értek.

Jött a ponty, a tökéletes, amiben nyoma sincs pocsolyának, csak a folyó illatát hozza, örüljek. A hallé alap, természetesen alaplé nélkül, ahogy Baján kell, megfőzte, megettük, de még mindig volt egy egész halunk. Aznap grilleztünk, így kerültek oda a derekak és a fejek.

Első, legfontosabb tapasztalatunk, a hal könnyedén leragad a rácsra, ez ellen némi síkosítással lehet védekezni. A második kört enyhén leolajoztunk, a probléma rögtön megszűnt.

A második szabály, a halat, pont mint a lében, semmilyen körülmények között nem szabad piszkálgatni, mert összetörik. Úgyis gyorsan megsül, fölösleges oda-vissza forgatni. Tíz perc az egyik oldalnak, tíz a másiknak, több nem kell.

Érdemes előre besózni a pontyot, erre is véletlenül jöttünk rá, mert a pontyunk hallének volt előkészítve, és azt órákkal a főzés előtt besózzák, ez jót tett neki sütés közben is.

Fűszer nem kell, minek, tökéletes ponytunk volt, amit szeretünk. Pontyot akarok enni, nem fűszerkeveréket. Amikor megsültek a derekak és a fejek, meglocsoltuk egy kevés vajjal, és úgy betoltuk, mintha nem lenne holnap.

Grilleznek édesvízi halat?