A gonosz multik, itt tart még mindig a csapat, pedig szart éppen magyart is lehet enni. Sőt, szarabbat, és bizonytalanabb eredetűt, mint bármelyik gonosz, multinacionális vállalat tulajdonolta gyorsétteremben.

A kölöknek a hülyére szabályozott, agyoncimkézett Meki, BK, KFC, vagy a minden egyes nap, vaskos csíkokban felszippantott, tápértékben, összetételben szintén nem az egészség szimbólumaként csillogó közétkeztetés a nagyobb méreg? Vagy akkor már miért nem maga az élet? 

 

A gyorséttermek kínálatának egészségesebbé tételéről szóló törvényjavaslatot nyújt be a parlamentnek Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője. Lázár a javaslatról azt mondta: a gyorséttermeknek tájékoztatni kellene a vendégeket az ételek összetételéről, de előírnák azt is, hogy az étteremláncok játszótereket alakítsanak ki az éttermek közelében.

A Magyarországon működő gyorséttermek kínálatának egészségesebbé tétele, illetve a gyermekek védelme érdekében törvényjavaslatot nyújt be a parlamentnek Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője. Lázár erről vasárnap azt MTI-nek beszélt. A Fidesz frakcióvezetője azt mondta, a törvény elfogadása után az éttermeknek hatékonyan kell majd tájékoztatniuk a fogyasztókat az ételek összetételéről, illetve azok alkotóelemeinek egészséget károsító hatásáról. Így például - a dohánytermékekhez hasonlóan - figyelmeztető címkéken kellene feltüntetniük a kalóriaértéket, illetve az ételek több más alkotóeleme, a nátrium- és zsírtartalom is szerepelne a tájékoztatón.

Kötelezően csökkentenék az elkészítés során használt transzzsír vagy koleszterin tartalmú zsiradék használatának lehetőségét is - tette hozzá. A tervezet szerint a gyorséttermekben a gyermekeknek ajándékot csak olyan ételek mellé lehetne adni, amelyeknek csökkentett a kalória-, zsír- és sótartalma, ezáltal kevésbé terheli meg a növekedésben lévő szervezetet. A tervek szerint a gyorsétteremláncok számára kötelezően előírnák sportterek, játszóterek kialakítását az éttermek mellett, illetve az egészséges táplálkozást népszerűsítő, az egészségtelen ételek káros hatásaira figyelmeztető tájékoztató anyagokat kellene készíteniük a vendégek számára. "A cél elsősorban a gyermekek védelme, de szeretném elérni, hogy jó minőségű, az egészséget a lehető legkevésbé megterhelő ételek kerüljenek a hazánkban működő gyorséttermek, gyorsétteremláncok kínálatába" - mondta Lázár János.

A jogszabálytervezetről a fideszes politikus egyeztetést kezdeményezett a Vidékfejlesztési, illetve a Nemzetgazdasági Minisztériummal, valamint az egészségügyi államtitkársággal. A törvényjavaslat kidolgozása során az Európai Unió irányelveit is figyelembe veszik majd.

MTI

Kiváló ötlet, de ezt a gyorséttermező, gonosz multizós, népszerű retorikát bővitsük ki a közétkeztetés nevű, legnagyobb gyorsétteremláncra, ami szintén véráztatta, vihartépte hazánkban működik, és rögtön kiderül, ki az ellenség.

"az étteremláncok játszótereket alakítsanak ki az éttermek közelében"

Lázár János nem járhatott még Meki (80%-os piaci részesedés) környékén, vagy az S8-ból csak színes csíkokat látott, mert a 99 Mekiből 40! mellett van játszótér, és ebben a számban benne vannak a belvárosok, plázák, ahol ez a művelet logisztikailag lehetetlen. Kétségtelenül hülye szokás, de ahol tudják, megteszik, odaépítik. Vicces lesz majd kötelezni őket, és az értetlenkedő levelezést követő helyszíni szemlén szembesülni a HACCP-n évek óta csúszdázó Ronald bohóccal. Az iskolai menza mellett ott a tornaterem, persze, de ugye vagyunk itt páran, akivel általánosban, gimnáziumban meggyűlöltették a testnevelést, hogy csak felnőttként találja meg a testmozgást? Kötélmászás, szekrényugrás, talajgyakorlat, kussolsz, tolod, sérülsz.

Nem lehet, hogy a közétkeztetés mellett már eleve létező sportlétesítményeket kellene hatékonyabbá tenni, hogy időben megszeressük a mozgást, és úgy maradjunk?

"Kötelezően csökkentenék az elkészítés során használt transzzsír vagy koleszterin tartalmú zsiradék használatának lehetőségét is - tette hozzá."

A Meki 2007-ben, önként lenyomta a sütőolajainak transzzsírtartalmát 2%-ra (A WHO 3%-ot ír elő, itthon nincs szabályozva az élelmiszerek transzzsírtartalma) A közétkeztetésben nem hallottunk ilyen önkéntes bevállalásról, és mivel szabályozva nincs, az eredményt képzelje el mindenki maga, annyit segítek, a transzzsír olcsóbb, mint a nem transz. De igen, a gyorsétteremláncokat kell kötelezni arra, amit már megtettek. Hajrá!

"a gyorséttermeknek tájékoztatni kellene a vendégeket az ételek összetételéről"

Ez az információ 5 másodperc alatt meglett, de offline a kalóriaérték ott van a tálcabetétek hátoldalán:

 

Komplett weboldal, idiótáknak is érthető ikonrendszer, napi ajánlott mennyiség százaléka egy helyen. A só mennyisége durva, iszonyat, de hogy nem tájékoztatnának? 

Kedves anyukák, hány másodperc lenne ugyanezt az tápanyag-összetételt (nem menüt) megszerezni a gyerek mai, menzai ebédjéről? Mi volt a tálcabetét hátuljára írva? Milyen olajban sült a menzai rántott pulyka? Milyen sajttal töltött? Mennyi só volt benne? Hány %-ot fedezett a napi szükségletből? És mi volt ma tornaórán?

Veszélytelen dolog nyitott kapukat döngetni, sokkal egyszerűbb és biztonságosabb, mint megtúrni a közétkeztetést, ahol a fenti problémák több, mint valóságosak. Csak attól senki sem lesz népszerűbb, gazdagabb, legfeljebb a kölykök egészségesebbek.

A másik oldalon Cserna-Szabó és Darida Motörheadre főznek. Lovat.