Mire aztán végre a csecsemő alszik pár órát, az anyja kipattant szemekkel mered a sötétbe, agya pörög tovább. Minden napra jut panasz: eddig azért nyafogott, mert óránként felbömbölték, most azért, mert már nem tud akkor sem aludni, ha kuss van. Tanácsok pedig vannak, bőven, áramlanak mindenhonnan. Nagyszülők, védőnő, barátok. Citromfű tea, természetes nyugtatók, forró fürdő, stb. A legutóbbi napi bölcsesség: - A pszichológusom szerint jógáznod kéne. Meg sok E-vitamint enni, az erősíti az idegeket. - ( - Nincs jobb témátok? - Kérdem én.)

A vitaminokat viszont komolyan veszem, ahogy a kedves ismeretlen pszichológus tanácsait is. Így aztán hetente nyomom ezerrel az ászanákat, a teljes légzést meg az ohm mantrát. Most sem volt azonban kedvem tablettákat kapkodni, ezért ismét kiszámoltam, hogyan vihetem be valódi forrásból az alvásmegvonástól megtépázott idegeim számára szükséges E-vitamin mennyiséget.

A válasz viszonylag egyszerű, és az anyámék kertjében bőséges idei termésnek köszönhetően kivételesen kézenfekvő: a mandula, amiből már kb. 50 gramm fedezi a napi szükségletemet. Leginkább csak úgy, magában, rágni nagyon jó, egészen addig, míg rejtélyes módon elő nem kerül a polc hátuljáról egy tavalyi adag, enyhén viharvert állapotban.

Az ilyet muszáj leforrázni, megpucolni, ledarálni. Lassú, szöszmötölős munka, de nem véletlenül mondják, ha ideges vagy, szedj hangyát bokszkesztyűvel, az első három – Odavágom! - roham után beindul a nyugtató hatás. A darált mandula pedig jó szolgálatot tesz omlós, ropogós tészták ügyében, de remek habcsókok, sőt, torták alapjául is.

A liszt kisebb-nagyobb részét darált mandulára cserélve nemcsak új ízt kap a keksz, a tészta vagy a torta: a ropogós ropogósabb, az omlós omlósabb, a puha puhább lesz tőle. Hamár itt a testin keresztül igyekszem javítani lelki-szellemi egészségemet, teszem azt teljes odaadással, és lecserélem a házi reggeli keksz alapanyagait. Nem kerül bele fehér liszt sem, cukor is alig. Vaj igen, sok, mindent azért nem adhatok fel egyszerre, ráadásul az E-vitamin zsírban oldódik.

Így aztán a 25 deka darált mandulát 30 deka zabpehelyliszttel, amiben ugyancsak túlteng az idegbarát vitamin, 15 deka vajjal, sóval, pár evőkanál barna cukorral és egy tojással gyúrtam össze. A tésztából hurkákat formáztam, és alaposan becsomagolva pihentettem a hűtőben pár órán át. Ennek leteltével vékonyra, kb. félcentisre szeleteltem, és sütőpapíros tepsin, 170 fokon negyed óra alatt megsütöttem. A tökéletes félút a linzertészták omlós és a kekszek ropogós, morzsálódó állaga között, nagyon messze a bolti, reggelire való kekszektől.

Mit szednek idegkimerültségre?