Itt a kukorica-szezon, de a klasszikus főtt kukorica helyett sokkal jobb dolgokat is lehet belőle készíteni. Például grillezni, ha már végre itt a nyár.

 

 

 

  • Grillezni időigényes, és lassú tűzön kell dolgozni vele. A megtisztított kukoricákat 15 percre vízbe kell áztatni, majd a rácson sütni, mig a szemek összeasznak, megsülnek. Rengeteg, csövenként 5 dkg vajjal kell bedörzsölni és megsózni. Tálalható tejföllel, vagy tejföllel és elturmixolt chipotle en adoboval (La Costena konzerv). Érdemes 15-20 percig a hajában sütni, majd megpucolni.
  • Hajában is meg lehet sütni, ehhez a csöveket 15 percre hideg vízbe kell áztatni, majd a végén enyhén megnyitott levelekkel rakni a rácsra. Aki fűszerezné, óvatosan fejtse le a leveleket (ne tépje!) dörzsölje be a szemeket fokhagymával, vajazza, vagy olajozza és csomagolja vissza alaposan, majd így rakja grillre.
  • Fűszerekkel (rozmaring/kakukkfű/babérlevél, vaj/olaj, só, fokhagyma, csilipaprika) alufóliába csomagolva a tűzbe is be lehet dobni a csöveket. Ezt nem kell beáztatni.
  • vajvajvaj!
  • A kész kukoricára zsíros sajtot is lehet olvasztani (gouda, trappista, ementáli) vagy a bevajazott csöveket, még forrón, reszelt parmezánba hempergetni.
  • Egy frissítő változat, a limeal lecsöpögtetett kukoricát cayenne-borssal, sóval kell bedörzsölni.
  • Majonéz!
  • cajun fűszerkeverékkel is be lehet kenni: vöröshagyma, fokhagyma, fűszerpaprika, só, bors, mustár, oregánó, cukor.
  • fúziós: csilipor, majonéz, lime, parmezán 

LenyelikHogyan készítik a kukoricát?