Az A-kategóriás jogosítvány birtoklása egy új problémát hoz az életbe. Nem igaz, többet is hoz, de az időjárás soha előtte nem volt ilyen fontos. Minden nap az utolsó szép nap, minden nap úgy kell harkályocsapatni, mintha nem lenne holnap. Minden nap felmerül, mi lesz holnap, mi lesz amikor zuhog, amikor fagy, hogy éljük túl tavaszig? Ma mintha megérkezett volna az ősz, vele együtt egy vigaszleves. Egy tökéletes leves ideje, ami nem válthat ki semmit a világon, de gyenge gyógyszernek jó lesz. Nem mintha annyira kéne vigasztalni, mindjárt lehúzok a garázsba. Nem a kocsiért.

Genetikusan semmiféle leveses kötődést nem tartalmazok, nem igazán szeretem, legfeljebb néha megkívánom. A következő arányok ezért egy hűvös távolságtartó fogyasztó tökéletességre törekvésének eredménye, semmi érzelem, semmi ízlésről szóló vita. Így kerül bele a legtöbb anyag.:

  • 1/2 gyöngytyúk, jó öreg, vagy fácán, ha nincs, kakas, ha nincs, tyúk, de kacsa is jó
  • 30 dkg marhahús, fartő, oldalas, szegy
  • 30 dkg sertésoldalas
  • egy marha velőscsont
  • egy marhafarok feldarabolva
  • 3 db sárgarépa
  • 3 db fehérrépa
  • 1/2 zellergumó
  • 1/4 kicsi karfiol
  • 1/4 kicsi kelkáposzta
  • egy db erőspaprika
  • egy marék erdei gomba (ERDEI, termesztett sampionnal fölösleges kínlódni)
  • egy fej vöröshagyma
  • egy fej fokhagyma
  • só, egész feketebors, pár szem szegfűszeg
  • petrezselyem, babérlevél, zsálya, kakukkfű

A húsokat felrakom annyi forró vízben, amennyi ellepi őket, és elkezdem gyöngyöztetni. Nem habozom, mert nem vagyok az a habozós alkat. Egy óra múlva hozzáadom a zöldségeket, még másfél-két órát főzöm óvatosan. Óránként ellenőrzöm a húsok, zöldségek állapotát, ha valamelyik nem átallana idő előtt megpuhulni, kimentem a főzésből, majd a végén rekonstruálom az egységet, mintha mi se történt volna. Nem szűröm le, ugyanazért, amiért nem haboztam. Nem válogatom szét hosszúkás porcelánra pakolva a húsokat, kerek tányérra a zöldségeket, jénaiba a levet. Ugyanazért nem, amiért nem haboztam, nem szűrtem. Ha nem fogy el rögtön, villámgyorsan be kell hűteni, mert előszeretettel megbuggyan. 

Mit raknak a LEVESbe?