Berlin a kéteurós kebabtól a két michelincsillagig minden árkategóriát tud, de mik a legjobb ár-érték arányú helyek?

Reggeli

Ha a szállodában 10 eurós a svédasztalos zaba, csak a bélpoklosok vegyenek rá jegyet. A kávé mindenhol megbízhatóan jó (a halpiacon futottam bele egyedül egy borzalomba, de azt is szívvel adták, termoszból), egy almás, vagy rebarbarás süteménnyel, szendviccsel, frissen facsart gyümölcslével, vagy smoothieval a belvárosban is kijön 5-6 euróból.

Az olcsó ebéd

A currywurst nem a zsíros értelemben vett kolbász, sokkal közelebb áll a virslihez, így hiába a zseniális, currys ketchup, valami hiányzik, például a fokhagyma, az anyag, a zsír, a fűszer. De ezek hiánya lehet előny is, például buszon zötykölődve, a Spree-n hajózva senkinek sem hiányzik egy fej felintegető fokhagyma. Egy currywurst sült krumplival 2-3 Euro, de kettő kell. A város minden pontján kapható, minősége a lepukkant saroktól az étteremig nagyjából ugyanaz.

Aki az ízeket, pláne a ruszlit szereti, currywurst helyett keressen bismarckos, matjeses, vagy ha szerencséje van, füstölt angolnás szendvicset. A baguett a vasútállomáson elvállalt halas szendvicsben is finom, a salátalevél ropog, a halak minősége messze veri az itthoni konfekciót. 2-3 euró darabja, két szendvics egy pohár korsó Berliner Pilsnerrel biztosítja a délutáni lehelletet. Minősége a vasútállomáson és a halpiacon tökéletesen egyforma.

Egy jó kebabért, vagy schwarmáért, esetleg lahmacunért nem árt elmenni Kreuzbergbe (Kottbusser Tor megálló). A negyed lepukkant romantikája miatt a török ebédtől függetlenül is érdekes, itt van a török piac is (Maybachufer, kedd-szombatig). A török büfék más választékkal dolgoznak, mint a mi giroszosaink, elmarad az örök csípős, cserébe friss a zöldség, finom, levegős a pita, sokkoló az édesség-választék, és a birka bizony birka. A kebapok, lahmacunok 2-2.5 Euro között mennek, egy 1 Eurós török édességgel elég is ennyi.

Az étkezdék

A csülkös, kolbászos krumplifalodák ár-érték aránya a leggyengébb. 7-8 Euróért ott marad a csülök nyúlós bőre, a krumpli ugyan kiváló, de túl sok, nehéz, brutál, és nem ér ennyi pénzt.

Üzleti ebéd

A büfé után az első jó választás. A Voxban akartuk kipróbálni, de az egy rendezvény miatt zárva volt, maradt a Hyatt másik étterme, a Mesa ebédmenüje, mert megtetszett a kirakott étlap. 3 fogás 12,5, 4 fogás 16,5. Az adagokkal nem spórolnak, három fogás bőven elég, palack víz, kávé benne van az árban. Ahogy már Budapesten is, az estére fine diningba forduló éttermek délben olcsó menüvel várják a vendégeket.

Szték

Berlin tele van sztékházakkal, az Alexanderplatzon elkapott illatot követve bátran bementünk ebbe a lakótelep alá épített argentín étterembe. A belső dekor egy Latin-Amerikai hacienda rémálom volt műpatakkal, és terméskővel, átbotorkáltunk a fahídon és leültünk az egyik sarokba, Argentín és USDA Prime húsokból választhattunk, tökéletesek, pontosan a kért elkészültségi fokon érkeznek, és itt zúgtunk bele a rote grützébe. A szték itt sem olcsó, előétellel, desszerttel, palack borral 80 Euró körül jár egy vacsora két főre.

A nagyok

A Fischer Fritz idén harmadszor kapott kétcsillagos minősítést a Michelin-kalauztól, elsősorban halakra koncentráló menüje vonzó, árai magasak, de nem magasabbak a budapesti Costesnél. Vele szemben található az Aigner, a helyi alapanyagokat, a német konyha jellegzetességeit ötvöző étterem. Az adagokkal ők sem viccelnek, a mustárkérges fartő, a négyféleképpen pácolt hering, a créme caramell és a vicces svájci sajt, a Téte de Moine köré tálalt fügelekvár mind tökéletes. Hasonló élményekre lehet számítani az elképesztő tetőterasszal rendelkező Felixben, a VAU-ban, a zabálnivaló, különálló házikóban berendezett Paris-Moskauban, és még sok étteremben, itt található egy egészen komplett lista.

A kiszolgálás minden árkategóriában sokkolóan tökéletes, kedves, vidám. Ez megy az utcán is, elég egy térképpel a kézben belassítani, egyből odalép valaki, hogy segíthet-e, és segít. Megdöbbentő. Ez megy a török büfében, a vasútállomás halsütödéjében, és a flipflopban bevett ötcsillagos szálloda éttermében.