Amikor pár hete elterjedt a hír, itt vannak az ellenőrök a városban, felmerült pár kérdés az olvasóktól, ezekre kerestünk választ. névtelen villáminterjú az egyik étterem üzletvezetőjével.

Kiszúrod az ellenőrt?

90%-ban igen.

Miről?

Biztos, hogy külföldi, valószínüleg brit, mert Budapest a brit Michelin-irodához tartozik, de ez természetesen nem garancia. A viselkedése is árulkodó, nem kérdez az ételekről, nem kér tanácsot, többféle ételt választ. És látszik azon is, ahogy eszik.

Hogyan eszik?

Nagyon vizsgálódva, persze feltűnés nélkül. Az egyiket már a levesnél kiszúrtam, senki nem eszik ilyen alaposan, odafigyeléssel. Nagyon szofisztikált vendégek, nem játszák el a hülyét, nem szinészkednek erőből, nem álruhás Mátyás királyokként érkeznek. 

És akkor mi van, ha kiszúrtad? Megmondod a konyhán?

Alapvetően nem szólok.

Miért nem?

Nem kell, csak extra stresszt okoz. Nekünk minden vendég egyforma.

Minden esetben felfedik magukat?

Nem.

Mikor igen, mikor nem?

Az első tesztelési körben igen, mert egy adatlapot ki kell tölteni, és egy kicsit elbeszélgetnek az üzletvezetővel, a séffel, ilyenkor szalad a hír, hogy itt vannak. 

És amikor felfedi magát, mi történik?

Bemutatja az igazolványát, és megkérdezi, szeretnénk-e bekerülni a piros könyvbe. Kitöltjük a papírokat, megnézi a konyhát, megkérdez pár technikai részletet, lesz-e bezárás, költözés, szünet, ez egy kalauznak nagyon fontos, nem szerepelhet benne fals információ. 

Többször jönnek el, mielőtt értékelnek? 

Igen, több tesztelés van, mielőtt eredményt hoznak.