Hazamegyek a tényleg fárasztó nap után és a macska éppen csak rám köszön, mert dolga van. Kicsit megsértődöm, aztán meglátom, hogy mi az oka az elhidegülésnek.

A kis állat vidáman pofozza a vizet és néha belenyal a tócsába. A konyhapadlón. Macskám, ha odahugyoztál, agyonverlek – mondom, miközben reménykedem, hogy valóban a cica pisilt oda, de nem. Valóra vált az egyik rémálom, áramszünet miatt leeresztett a félig teli hűtő és a teljesen teli mélyhűtő, a macska ebben a koszos lében vigyorog. Este hét, álljunk neki anyagot menteni.

Miért nem szabad visszafagyasztani?

A vágás után gyorsfagyasztott termékekben kiengedés után elkezdenek a baktériumok szaporodni, és a fagyasztástól roncsolt sejtek sem rontják pozíciójukat. Egyes fagytűrő fajok ezt a bulit tovább folytatják az újrafagyasztás után, a mélyhűtőben, jó kis fertőzőtt húst készítve. Alapos hőkezelés után ez a kockázat csökkenthető, tehát ha muszáj újrafagyasztani, inkább jól megfőzött pörkölt, mint nyers formában.

A hús szerkezetének sohasem tesz jót a fagyasztás, pláne a többszöri és pláne a szárazabbaknak, mert a víztartalom kristályos formában fagy meg, roncsolva a sejtfalakat, rontva a hús állagát. A zsírral gazdagon átszőtt húsok jobban viselik a tortúrát, mint a kőszárazak.

Az első dolog ilyenkor, amit tehetünk, hogy kétségbeesünk, alig könnyezve elszívunk egy cigit (ez opcionális, nekem enélkül nem megy), a macskát meggyőzzük, hogy nem a világ legjobb mókája a terebélyesedő szmötyiben üdülni, ezért zárjuk be a szobába és ne vegyünk tudomást az állandó vinnyogásról.

Felhívjuk a közelben lakó barátokat, hogy egy óra múlva jöhetnek enni, még nem tudom, hogy mit, de ha már itt lesznek, segíthetnek, és bort mindenképpen hozzanak. Jöhet a kárfelmérés. A mélyhűtő még enyhén jeges, de mivel teljesen ki kell pucolni a masinát, fel kell használni mindent. A hűtőből kidobálom a már lejárt és a napközben megtrutymósodott cuccokat. Veszendőbe megy egy alig kezdett macskakonzerv – azt meg miért csinálják, hogy elég ennek egy nap és máris büdös lett, bocs macskám, nem kapsz ilyet többet. Kidobom a nyálkás réteggel bevonódott borjúpárizsit és egy fura állagú izét, ami valaha főzelék lehetett.

Van 40 db tojás, köszönöm édesanyám, hogy ellátsz egy egyszemélyes (másfél a macskával) háztartást raklapnyi vidéki tojással, úgy emlékszem, hogy nincs már neked felkiáltással. Van szalonna, ami jó, mert van és mert nem romlik meg gyorsan és szeretem és mert szalonna, az kell. Jé, mikor vettem kefírt és ki tett a hűtőmbe margarint? Gyűlik a szemét, a macska dörömböl a szobaajtón. A kisbarátok kapnak valamit tojásból, csinálnom kell körömpörköltöt, mert egy hete jó ötletnek tűnt, hogy vegyek egy kiló körmöt és a csirkéből is kéne valami, ha más nem, alaplé.

Van oldalas, csontos, közel egy kiló az is. Holnapra is hívok barátokat.

A fél éve a mélyhűtő sarkában megbújó tíz pár virsli is növeli a szeméthalmot, nem, macskám, nem kapsz belőle, hiába igyekszel a három kilóddal betörni az ajtót. Annyira jó lenne most egy bögre forralt borral kakaóval és a cicával az ölemben sorozatot nézni, de nem. Hol a kukta? Abban főhet a köröm, lábosra nem érünk rá. És a lábas, abba megy a lé. A tepsimet meg elvitte az enyészet, két hete dobtam ki, negyven éves volt, örököltem. Van még egy, de nagyon kicsi a jelentős oldalashoz.

Telefon, szia, már úton vagy? Van tepsid? (nagyanyám szerint tepszi) Nincs? Oké, szia. Szia, már úton vagy? Nincs nyitva a vasedény? Ja, hogy megszűnt? Oké, hozzál rövidet is! Az oldalast nem dobom ki, inkább megeszi a macska. Nem, nem eszi meg, én eszem meg valahogy. Csókolom Kovács néni, igen köszönöm, remekül van a könnyező pálma, amit tetszett adni, a macska is jól van, csak most bezártam, igen láttam, hogy a Katikának milyen szépen megnőtt a haja, örülök, hogy Kovács bácsinak már jobban van az isiásza, tessék már nekem adni egy nagyobb tepsit, hétvégéig visszahozom, meg majd hozok sütit, ha csinálok. Köszönöm Kovács néni, igen, tudom, hogy az oldalas összemegy sütés közben, nem, a csont nem szokott, igen, persze, locsolom a pálmát, köszönömcsókolomtiszteletemabácsinakis. Tepsi lett.

Mindjárt jönnek és nincs semmi kaja. Szia, már úton vagy? Hozzál kenyeret is a rövid mellé, az nem volt a hűtőben! Tojás meg paprika meg paradicsom és gomba, mert az is van, ja, meg a szalonna és krumpli. Majdnem spanyol tortilla, de inkább a rántottánál maradok, jó lesz nekik úgy is. Gyere, cica, kijöhetsz, már nincs dzsuva, de ne edd meg a szemetet, kérlek.

Ezt a bazi nagy serpenyőt imádom, de rohadt nehéz. Viszont belefér a huszonöt tojás és a többi. Van sajt, azt is reszelek bele. Közben felteszem a csirkés levet, a madár már teljesen felengedett a mosogatóban. A köröm megy a kuktába, ha már félig megfőtt, krumplit is teszek bele, mert úgy a finom. Macska, szállj le a csirkemócsingokról! Megjött az első éhes, szia, nyisd ki a bort, kérlek és teríts meg, öten leszünk. Igen, jöhet a rövid is, agyvérzést kapok. Kösz, így már jobb.

Kovács néni tepsijéről ledörzsölöm a vasárnapi ebéd maradékát és elhelyezem az oldalast. Nem cifrázom, nem érek rá, de azért teszek mellé némi rozmaringágat, mert az van. Helló, gyere be, ülj le, egyetek, addig én zöldséget pucolok, persze, jöhet még egy tüske, kösz.

Ne röhögj, a macska beleivott a hűtőlébe, még lehet, hogy az ügyeletre is megyünk. Ha maradtok néhány órát, lesz köröm meg oldalas is, de köretet nem csinálok, mert már rég a Született feleségeket kéne fikáznom. Beteszem a zöldséget a csirke mellé, a köröm kezd megfőni, mehet a krumpli. Nem kérek tojást, nem szeretem most, meg hétvégén úgyis kapok anyámtól húszat.

Minden sül és fő, kérek még egy kicsit abból a pálinkából. Van még rántotta, naná, egyél, gyere cica, kapsz nem konzervet, mert az megbüdösödött. Ennek a macskának semmi baja, az állatorvos legalább kimarad. Másfél óra és még két kis pálesz után magamra maradok a doromboló macskával és a sült hús illatával. Még kitörlöm a hűtőt, visszakapcsolom, a pörkölt mehet a mélyhűtőbe, ha kihűlt, hátha nem lesz holnap is áramszünet, mellé mehet az alaplé, a főtt hússal meg holnap kezdek valamit. Például odaadom a szomszéd néninek, amikor viszem vissza a tepsit.

Gyere, macska, aludjunk, csak még megkóstolom az oldalast.

A portálon könyvszerda, lehet menni sznobozni:

Segal Viktot, a fúziós játékairól ismert séf vadonatúj szakácskönyvét mutatjuk be, ahol a csokoládé fejezetben simán van húsétel.

 

Mi van a mélyhűtőben?