Saslik, kebab, nyárs, rablóhús, ahogy tetszik, Titánok harca a majdnem zuhogó esővel.

Elég nehezen indult a nagy saslikparti, először a vasárnapi, Wolves Ladies vs. Rangers Roughnecks árnyalta a képet:

- sütünk ugye? szcsére másnap lesz meccsünk, ezért nem baszhatok be :(
- Miazhogy nagyon is! Bebaszhatsz nalunk focin komplett szezonok mentek atom masnaposan/aznaposan!
- komolytalanok vagytok, nem igazi sportemberek
- Ellenkezoleg, mi vagyunk a verprofik

Aztán az időjárás is majdnem betett, de nem hagytuk magunkat:

- na, nem érdekel az időjárás, semmi sem érdekel, > lesz szombaton sütés, > viszont szar időben nem fröccsözünk, hanem borozunk. > lehet, hogy még gomba is nől addigra az erdőben
- ez az! legyünk férfiak! 
- megyek húst venni

Végül az eső nemhogy szombaton, de vasárnap sem esett, saslikolás, meccs tökéletes időben zajlottak. Soha ne tartson vissza senkit a grillezéstől egy meteorológus!

Lényegében kebabokat állítottunk elő, de nem húztuk őket a nyársról pitába, mert azt senki se vásárolt, kenyér is alig volt, maradtak a pácolt, füstös húsok és némi zöld.

Az urak úgy értelmezték az egykori SZU-ból származó nyársak szerepét, mint egy megoldást a hús tűz fölé tartására, nem törekedtek az eszköz többi lehetőségének kihasználására. Nem voltak hajlandók zöldségekkel bajlódni, döfték az öklömnyire darabolt húsokat, és ez így volt jó. 

Albert sertéshússal és borokkal nevezett:

"Két kiló tarja, felkockázva, öt-hat fej hagyma, felcsíkozva, két-három deci paradicsomlé, esetleg egy-két deci szénsavas víz, só, bors, babérlevél, jól összegyúrni, jól lenyomatni, minimum egy, de akár két éjszakára be a hűtőbe"

A szomszéd parkban szólt a Crosskovácsi színpadán a slágerparádé, mibe fogadjunk, hogy lesz az Afrika? Lett.

Balázs a Cora és a Budagyöngye után megvásárolta az utolsó kiló bárányt a Lehel téri piacon, üvöltve örült neki, és bepácolta. Így:

"1 rész chilipor, római kömény, fahéj, korianderzöld, korianderpor, 1/2 rész kardamom, szegfűbors, 2 gerezd fokhagyma, 2 citrom héja és leve, 1 dl olivaolaj. Greg Malouf receptje a Saha c. könyvből."

Én klasszikus rablóhússal, borjúkebabbal és alap csirkeszárnnyal indultam.

rablóhús: hátszín, salottahagyma, kaliforniai paprika a nyárson, sütés előtt római kömény, chilipor, só, bors, olívaolaj és citromlé keverékébe forgatva. Borjúkebabon borjúlapocka és hagyma sorakozik, pác ugyanaz. Borjú helyett birka jobb lett volna, de az egész városban nem volt, az ilyesmire készülni kell, ki kell érdemelni, nem csak úgy gondolni egyet és majd birka.

A rablóhús sorolásánál jól jön a meccs miatti alkoholmegvonás, egy hús, egy piros paprika, egy hagyma, egy zöld paprika, egy hús, egy sárga paprika, egy hagyma, egy milyen színű paprika jön? Ööö, így is többször elakadtam. Aki színvak, és mindenki más vegyen piros paprikát, annak legalább van valami íze, a másik kettő nettó színes víz.

csípős csirkeszárny: a szárnyak végét levágom, eldobom, az izületnél kettévágom őket. Szójaszószt olyan csípős szósszal, amit elbír a szervezet elkeverek 1:1 arányban, a húst egy éjszakát pihenetem benne. Elég jól nyársalhatók, így van a forgatásukkal a legkevesebb baj. Sütés előtt a maradék pácot mézzel feljavítom, a félig megsült szárnyakat ezzel locsolgatom. Könnyen megég, nem szabad mézezni a sütés elején! Nem tudni, a csípős csirkeszárny népszerűbb, vagy olcsóbb grillfogás.

A parkból áthallatszó, harmadik Republic-számnál kicsit elszontyolodtunk, kénytelenek voltunk szedni még egyszer. 

Mikor eljöttünk, volt még a La Bamba is. Ez legalább hibátlan zene grillpartihoz.

Mit nyársalnak?