"Ha valaki meghív egy Kofolára, kérdezd meg, mi vele a szándéka."
Belga: Készüljél fel a hangulatra

Dr. Pepper, Chinotto, Cockta, Kofola, Red Bull Simply Cola. Feketék, szénsavasak, nehezen beszerezhetők. Sorba állítottuk a legismertebb majdnemkólákat (sőt, a Redbullkóla végülis kóla) melyik mit tud? 

Chinotto

Vita nincs, a fekete löttyök csúcsa. Az olasz italt a chinotto-t (Citrus myrtifolia Raf. - sin. Citrus sinensis Pers., Citrus aurantium var. amara L.) citrusféle gyümölcsével ízesítik, ami a grapefruit keserűségére és frissességére emlékeztet. Egy érésre fordult citromültetvényen tartott pikniken, a motoron felrázódott, ezért kézre fröccsenő kólát lenyalni lehet hasonló érzés. Más kezéről, mert a chinotto tényleg nagyon jó. Nem gejl, nem cukros, inkább egy laza, kesernyés aperitif, amiknek ebben a nemalkoholos változatban is nagy hagyománya van Olaszországban. Itthon a Culinarisban, a Nagymező utcai Matchban és az Itália Nyam-Nyamban lehet megtalálni. Óvatosan, mert erős függőséget okoz, komplett hordáknak napi szintű problémája a HOL LEHET KAPNI MÉG CHINOTTOT PESTEN? 

Dr Pepper

A chinotto ellentéte a marcipános kóla, bár függőséget is is képes kiváltani. Ez bizony tömény és cukros, folyékony, fekete aranmarcipán. Nem egy szofisztikált eset, fogjanak egy üveg marcipánaromát, szénsavas ásványvízet, karamellt, még több karamellt, ennek ellenére ez a tömény faék finom, egy doboznál többet nem lehet belőle meginni, ahogy marcipánt se zabálunk kilószám. Culinarisban, Opera Deliben kapható. 

Red Bull simply Cola

Itthon nincs forgalomban, az Opera Deliben kapható ez a gyógyszer. Ittam már kólára redbullt, a szervezet kíván néha furcsa dolgokat, ez se heroin, hogy ne merjem kipróbálni. Így, egyben kiszerelve viszont valóban gyógyszer, aminek pusztító gyógynövényíze van. Cukros, kólás gyógynövényszörp, frenetikus hatással, a következő Ultrabalatonra ebből fogok vinni magammal egy kartonnal, képtelen őrültségek véghezviteléhez illik ez, semmi máshoz.

Cockta

A szerb kóla egy csipkebogyószörp, és a chino stílusában ez sem tömény és édes lötty, inkább kellemes ital, de nem elég karakteres, kicsit híg. A Cocktát az Eurocreme, Jelen, szabadkai piac szubkultúra emeli magasabb szintre, ugyanis itthon egyáltalán nem kapható, igazi határt, igazi útlevéllel kell átlépni a megszerzéséhez. Romantikus, hát nem?

Kofola

Bár függés itt is van, de az utóbbi hetekben képtelenség volt beszerezni egy üveggel az itthon úgy tűnik már nem forgalmazott, szlovák kólából. Ezért nem szerepel a képen, csak az emlékeinkben, de ott nagyon. A Kofola is a gyógyszerízű vonalon mozog, keserű és köptető vívnak a fekete lében, mégis ez a legfrissítőbb mind közül, ahogy talán ez az egyetlen, amit tömegek gyűlölnek és elutasítanak. Ne, a Kofola jéghidegen jó, csak nem mindenkinek!

 

Melyiket szeretik?