Nyár, azaz nyári szarvasgomba. Tele vele a piacok gombás részlege, ráadásul pár hétig még olcsó a nyári szarvasgomba. Villáminterjú Bagi István szarvasgombásszal, hogyan vásároljunk nyárit, ügyesen?

Miért ilyen olcsó (20 000/kg) most a nyári szarvasgomba?

A szarvasgomba a földben él, ezért évről-évre biztosan termő gomba. A nyári szárazság, túl sok eső nem érinti annyira, mint a kalapos gombákat, a termés függetlenebb az időjárástól. A nyári szarvasgomba nem a csúcsgomba, nem olyan intenzív az íze, mint az ősszel-télen termő fajtáknak. A nyáriból főleg termék készül, azt is bearomázzák, ez főleg Olaszországban kedvelt módszer.

Melyik az intenzív ízű gomba?

Ősszel, télen teremnek az intenzívebb fajták, -piemonti, francia, téli- sőt, a nyári fajta is finomabb ha ősszel szedik (akkor burgundi néven fut).

Van ilyenkor kínai szarvasgomba?

Ilyenkor még nincs, majd augusztus végén, szeptember elején érkezik, a Nagycsarnokban előfordul, érdemes figyelni rá, elkerülni, mert nem sok íze van.

Mire figyeljen a nyári szarvasgombát vásárló?

Friss legyen, ami az alábbi jegyekből látszik: A gomba kemény, de nem kőszáraz, ne legyen elszineződés rajta, rovar vagy csigarágta, és minél barnább belül, annál jobb. Ideális esetben 20-100 g között van a mérete, a nagyobbak között több a hibás. Most pár hétig van a szezon csúcsán, most terem a legtöbb, az ára utána emelkedni fog.

Egészséges gomba:

Penészes:

Egérrágta:

A szarvasgomba fűszer, elég egy diónyi darab fejenként, így az ára rögtön más megvilágításba kerül. Tippek az elkészítéshez:

Próbálták már?