Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

A legfrissebb az, ami él

Undorító dolog élve sütött halak felett majomkodni, de az osztriga esete más.

Felnőttként találkoztam először osztrigával, kagyló ez is, jó lesz. Célszerszámunk nem volt, egy szobrászeszközzel lettek az otromba kagylók körbefeszítve és gyorsan egy tálra pakolva, citrommal.

Nem ettél még? Jó, az első nem lesz szenzációs. Nem lesz? Akkor minek erőltetjük egy nyers és élő állat bezabálását? Akkor mire a felhajtás? Nem vagyunk mi sziklahalak, vagy mi eszi ezt meg, hogy a számban elrágva pusztítsak el osztrigákat. Kóstold meg, ne hisztériázzál, azért esszük, mert semmi máshoz nem hasonlít, ha szereted a tenger illatát, a sót, ízleni fog, de meg kell tanulnod élvezni. De milyen lesz? Mint egy tengersűrítmény. Mint a halszószok? Nem, könnyebb, képzeld el a kék eget, a sós illatot, a hűvös szél halszagát, a sirályok vijjogását és nyald le a kezedről az odaszáradt sókristályokat, olyan érzés lesz. Itt vagyunk a téli tengerparton, nem kell elképzelnem. Jó, kezdjük, első.

Nyeltek már be akaratlanul tengervizet? Úsznak, jön egy váratlan hullám, és ebből egy kevés félremegy. Sós, egy kicsit taszító és vízhez képest erős íz. Az első osztriga is hasonló, és nálam ez nem csak életemben, hanem minden egyes alkalommal vonatkozik az elsőre. A második osztrigában már feltűnik az édesség és elkezdem élvezni a kocsonyásított tengerízt. A harmadik a legjobb, többet bajosan eszem meg, elég nagy jószág, úgy féltenyérnyi falat. 

Az osztriga megfelelően tárolva jól bírja a szállítást, ezért Budapesten se reménytelen hozzájutni. A osztriga bizalmi fogás, mindig érdeklődjenek, mikor érkezett, mert a nyersen fogyasztott, és csak egy kicsit is pimpós, vagy fertőzött osztriga nagy bajok forrása lehet. Fogyasztása a hőmérséklet és a minőség miatt csak az r-betűs hónapokban ajánlott.

Nem érdemes sütni, elvész belőle a lényeg, sokat veszít az ízéből. Akit undorít a nyers gondolata, inkább kérjen más kagylókat, nem erőszak az osztriga.

Ha szeretne egy ezresért osztrigázást nyerni, a Bátor Malackarajon szerepel Philippe is egy kétfős vacsorafelajánlással, ahol a kékkagylók mellett friss osztriga is fogyasztható, csütörtökön érkeznek az élő kagylók.

 Ettek már? Milyen élmény volt?

95 Tovább

Az antiglobalista alapanyag

Az osztriga és a fekete kagyló csak a haláluk utáni percekben finomak, de ki mondta, hogy nem lehet őket élve szállítani?

47 Tovább

malackaraj

blogavatar

Phasellus lacinia porta ante, a mollis risus et. ac varius odio. Nunc at est massa. Integer nis gravida libero dui, eget cursus erat iaculis ut. Proin a nisi bibendum, bibendum purus id, ultrices nisi.

Legfrissebb bejegyzések

Utolsó kommentek