Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Ki a legény a gáton?

Egy szárny az ötből. Nekem ennyire tellett, pedig szeretem és bírom a csípőset.

A merednemmered játék egyik népszerű, főleg Délkelet-Ázsia és Latin-Amerika turistáit vonzó fajtája az ehetetlenre csípősözött csirkeszárny, curry, vagy nyers habanero-verseny. Ez a lehetőség végre adott a budapestieknek is, mi már kipróbáltuk, veszítettünk.

A tét a csirkeszárny Kill Bill módra, 5 darab, kettévágott csirkeszárny, természetes, chipotle-alapú Painkillerrel feldíszítve. Aki időre megcsinálja, a ház vendége, és felkerül a dicsőségfalunkra. A Mangában egyenlőek a feltételek, mindenki kipróbálhatja magát, de a dicsőséglistára kevesen fognak felkerülni, eddig csak négy pasasnak sikerült.

114 Tovább

Beérett az istennyila

Megbontottam az idei első chipotlét, idén most kezdődik az élet, a bizsergő fejbúbról lecsorgó forróság, az akadozó beszéd, a hőhullámok, a kezelhetetlen nyálcsorgás, adj vizet, tejet, pálinkát, a könnybe lábadt szemmel röhögés a másikon, mert az ő paprikája még erősebb volt. Néha fáj, de az édes, mocskos fájdalom.

A chipotle (csipotle) a jalapeno (halapenyo) paprika füstön szárított változata. Jelentős versenyző a Scoville-skálán, de nem a puszta kapszaicin miatt teszek el ecetben évente több kilót, hatóanyag van minden csípős paprikában, sőt, néhány fajtában ennél több. A chipotle finom.

A rokkendroll Mexikóban sem ismeretlen, és akinek az anyósa magában ropogtatja az habanerót, elveszett, de megfutamodás helyett inkább a halál. Avokádó mellé kaptam az első chipotlét, hagymával, cukorral összefőzött változatban -en adobo-, imádtam, sötét füst és illatos nádcukor keveredett a bizsergés mellé.

A szerelem következtében hazacsempészett, bálányi paprika nyomasztó teherré vált, szárazon megeszi a moly, cukorral, hagymával felfőzve nem áll el sokáig.

Az ismeretlen alapanyagokkal szembesülő magyar életforma két örök megoldását ki kellett zárnom, rántott chipotlét és chipotlepörköltet nem készíthettem belőle. Eceteset igen.

A felbecsülhetetlen értékű paprikákat így játszottam el először egy kétes kimenetelű kísérletben. A csontszáraz képleteket befőttesüvegbe erőltettem, a hézagokat megpucolt fokhagymákkal töltöttem ki, egész borsot szórtam rá, babérleveleket préseltem az üveg fala és a marinálásra váró alanyok közé. Felöntöttem 10%-os almaecettel, és vártunk.

hozzávalók:

  • egy egység bármilyen füstölt paprika, almapaprikával nem lenne hülyeség, idén megcsinálom
  • fél egység megtisztított fokhagymagerezd
  • egész bors ízlés szerint
  • babérlevél ízlés szerint
  • 10%-os almaecet, amennyi ellepi, jellemzően 1/4 egység fogy el, de ez függ az üvegek kitömési technikájától, aki jól töm, ecetet spórol.

2007 06 21 18:34 "Azt hittem, édes, ne szólj hozzám, rohadj meg, az előbb láttam a Törököt, ahogy egyben megeszi, meg fogok dögleni, szédülök." Szóltam, hogy nem egyformák, faszé' veszel be egy egészet, a Törökre ne hivatkozz, látod, most nem érzed milyen finom.

2007 07 12 15:50 "Köszönjük a paprikát, az előbb a szemembe nyúltam"

2007 07 28 07:15 "Jó volt tegnap a buli, most nem az"

2008 01 10 "Szépek a kocsik, hozz paprikát!"

2008 02 10 14:15 "Ugye hoztál idén is paprikát?"

2008 07 20 16:42 "Van még az a paprika?"

2009 09 10 14:20 "Olyan paprikás előételt kérhetek?"

2009 12 13 17:23 "Ricardo hoz paprikát?"

Bevált. Egy dolgot nem értek, a paprikák mellé tuszkolt fokhagymák néha bezöldülnek az ecetben. Ez a fokhagymával, vagy valami magasabb akarattal függhet össze, 2007-ben, és 2010-ben bezöldültek. Óvatos fokhagymavásárló vagyok, elvileg nem használok kínai szemetet, sokan ezt tippelik megoldásnak, de nem, valami más lesz az, addig is fogadásokat fogunk kötni a 2011-es végeredményre.

A chipotle itthon is beszerezhető, szárítva pofátlanul drága, de a la costena konzervében megfizethető, és elég kiadós fajta. Értelmes felhasználási területek:

  • négyszeres mennyiségű tejszínnel és egy kevés nádcukorral, kevés fokhagymával, friss zöld korianderrel összeturmixolva mártogatós (koriander elhagyható)
  • tonhalsalátához fűszer
  • pacalpörköltbe, bármilyen pörköltbe fűszer
  • négyszeres mennyiségű vajjal kikeverve fűszervaj
  • kekszbe fűszer
  • salátaöntetbe szétnyomkodva
  • gyógyszernek kedvetlenség ellen

Melyik a kedvenc paprikájuk?

45 Tovább

malackaraj

blogavatar

Phasellus lacinia porta ante, a mollis risus et. ac varius odio. Nunc at est massa. Integer nis gravida libero dui, eget cursus erat iaculis ut. Proin a nisi bibendum, bibendum purus id, ultrices nisi.

Legfrissebb bejegyzések

Utolsó kommentek