Ha a széthúzást akarják szimbolizálni az ország tortájával, az évről-évre sikerül. 

Idén máshonnan is kapott már sok szépet a termék, amit ma is meg lehet vásárolni. Több cukrászda is készíti, nem írom ide, hol vettem, ne érdekelje önöket, a felét kidobtam, pedig itt mi eszünk kutyakaját és gyorshamburgert is. Talán azért dobtam ki, mert a kutyakajára az van írva, kutyakaja, a gyorsétteremre az, hogy gyorsétterem, és az őszinteséget szeretjük, a hazugságot nem, ez itt pedig nem lehet az ország tortája. Az enyém biztosan nem.

Műelemzés következik.

A torta köleses alapra épül. Nem tudom, Magyarországnak mi köze a köleshez, talán az, ami a horoszkóphoz és a hangtálhoz, egy rétegnek erre ficereg a slicc alatt, de a köles, minden egészségügyi kvalitása ellenére kevéssé alkalmas gasztronómiai élvezet okozására (kivéve a sört!!!). Nem baj, olyan ősi, olyan veretes nyeregtáska hangzású a köles, hiszen valóban ősi, több ezer éve termesztett gabona. Jelenléte talán a magyarok eljövetelét szimbolizálja, aminek szívből örülünk, attól még rossz az íze, jógaközpontokon kívül akár be is lehetne tiltani.

A kölesre emelt hab nem tartalmaz üzenetet, ebből arra következtetünk, ez az üzenet. A semmi, a kiégés, a szomorúság. A darabos, kellemetlen állagú, remegős zselatinnal megfogott krém alkotóelemeit nem lehet kiérezni, megalkuvó, sunyi, megfoghatatlan. Külső segítséggel tornyosul a keserű kavicságyon, semmi közük egymáshoz.

A végső csapás mégis a töltelék, a második villacsapásra a torta közepéből kifolyó baracklekvár. Egy ország szereti a baracklekvárt, de nem tíz dekányit, és egy barackszínű purhabból felböfögve. Ez a lekvár is olyan, mint minden baracklekvár, veszedelmesen édes, tömény, folyik. Képtelenség megfelelő arányban bevenni a három alkotóelemből, de ha mégis, némi közdelem árán sikerül őket összehozni egy villára, a szájban tovább harcolnak egymás ellen. Ha még ez nem lenne elég, tetején ott egy darab olcsó barackbefőtt és egy értelmezhetetlen, rossz minőségű csokoládélap, ott parkolnak, mint hívatlan, rokkantkártyával pöffeszkedő Audik. Ezt a falatot jobb kiköpni, még megárt a gyomornak a nagy ellentét. Ismerős, ugye?

A három fő alkotóelem semmiféle harmóniát, egységet nem képez, ízléstelenül összegórt, kivagyi kompozíció, széthúzás, gyülölködés, az összetartás és az egység teljes hiánya. Ez a barackos izé pont azt tudja, mint a tavalyi, nehéz szüléseket idéző szilvásgombóc-torta, vagy a 2009-es, gyilkos töménységű, meggyes dráma. Kínos, de a miénk.

Íme a recept, csak hogy tudják, miből készül.: "Köles alapfőzet 290 g hántolt köles 1100 ml tej 260 g cukor 1 db vaníliarúd kikapart belseje 5 g só 60 g vaj 1 db citrom lereszelt héja A hántolt kölest alaposan mossuk át forró vízzel, majd folyamatos keverés mellett, főzzük puhára a tejjel, a sóval és a vaníliarúd kikapart belsejével. Amint puhára főtt, vegyük le a gázról és adjuk hozzá a cukrot, a vajat és a reszelt citromhéjat. Ezáltal mintegy 1400 gramm köles alap készül. A lefőtt alapból mérjünk ki 500 g-ot és letakarva tegyük félre, és hűtsük le a töltéshez. Így visszamarad kb. 960 g forró köles alap, ezt használjuk a piskóta sütéséhez. Tehát ugyanabból a köles alapfőzetből készül a piskóta (960 g), és a krém (500 g). Sütés 960 g lefőzött köles alap 3 egész tojás 30 g mandulaliszt 70 g őrölt lenmag vagy lenmagpehely 60 g áttört túró A tortaforma 4 cm-es sütőkarikáját csomagoljuk be sütőpapírral. Érdemes szilikonos sütőpapírt is belehelyezni, mert a hagyományos sütőpapírra ráragad: duplán csomagolunk. A maradék lefőtt, forró köles alaphoz (960 g) adjuk hozzá a túrót, a mandulalisztet és a lenmagpelyhet, végül az egész tojásokat. Ekkor figyeljünk, hogy a köles alap ne legyen forróbb 80 °C-nál, különben megfő benne a tojás. Majd alaposan keverjük össze és töltsük a becsomagolt karikába. 180 °C-os előmelegített sütőben kb. 50 perc alatt süssük készre. Majd fordítsuk rácsra és azonnal vágjuk ki a sütőkarikából. Töltés 500 g langyosra hűlt, köles alap 100 g darabolt sárgabarackkonzerv 50 g sárgabaracköntet 150 g felvert tejszínhab 100 g lefőzött zselatin, vagy 5 lapzselatin A tortaformába helyezzük bele a fém tortakarikát, és fújjuk ki formaleválasztóval, vagy kenjük ki vékonyan olvasztott vajjal, és helyezzük egy fémtálcára. A félretett és langyosra lehűtött 500 g köles alaphoz, habverővel keverjük hozzá a 100 g darabolt sárgabarackkonzervet, az 50 g sárgabaracköntet, majd lazítsuk 150 g felvert tejszínhabbal és keverjük hozzá a 100 g forró zselatint. A bekevert krém állaga akkor optimális, ha kissé lágy, majdnem folyós, így könnyen felveszi a szilikonforma mintáját. A bekevert krémet töltsük az előkészített tortaformába. Ekkor fontos, hogy ügyeljünk a tömörítésre. Legbiztosabb módszer, ha kissé az asztalhoz ütögetjük. Helyezzük a tetejére a kihűlt köles piskótát. A tortát tegyük kb. 4 órára a mélyhűtőbe, majd ha megdermedt, válasszuk le róla a formát. Sárgabarack öntet 1 db 12 szeletes tortához 230 g sárgabarack 70 g cukor 4,5 g pektin (ennek hiányában használjunk befőző cukrot) Az öntet lefőzése: Szezonálisan használhatunk friss illetve fagyasztott sárgabarackot. A sárgabarackot turmixoljuk le, majd folyamatos keverés mellett forraljuk fel. Ezután adjuk hozzá a cukorban elkevert pektint, és folyamatos kevergetés mellett forraljuk újra. Tortába töltés előtt hűtsük vissza.  Kikészítés: A torta üregeibe töltsük be a házi sárgabaracköntetet. Díszítsük csokoládélapból kivágott háromszögekkel és felezett sárgabarack konzervvel."