Ez a feldobom, és megsütöm nem megy itthon, mindenki vadul, száraz, vagy nedves pácokban gondolkodik, és még örülhetünk, ha nem ízfokozózott fűszersókkal szárítja ki a grilleznivalóját. Írtunk már róluk, de most vannak új ötleteink.

 

Mivel népnemzeti kérdésről van szó, meghajlunk megint az akarat előtt, és összeszedtünk még több kipróbált, vagy kipróbálásra érdemes pácot, mellé a belevaló termékeket is felsoroljuk.

Az alkoholban pácoláshoz jó tudni, az alkohol bizonyos értelemben főz, elkezdi szétmarni a fehérjéket, ami hol jó, hol nem jó, libamájat például jobb felforralt, így alkoholmentesített borba rakni sütés előtt. Vadhúsokat viszont lehet borosan pácolni.

Sör

A sörrel locsolásra senkit sem kell megtanítani, csülköt, malacot, bármilyen sültet izomból locsolunk, nincs is ezzel semmi baj. Viszont a sörben lehet pácolni, például sertést, csirkét, és halat.

  • 2 dl sör, 2 dl szójaszósz, 1 dl rizsbor, 1 dl almaecet, 10 dkg cukor, egy hüvelykujjnyi friss gyömbér lereszelve. Az alapanyagokat elkeverem, a felére beforralom, ezzel vonom be a sertéshúst (oldalas, tarja, hasalja, karaj is lehet), vagy csirkeszárnyat és egy éjszakát hagyom pihenni a hűtőszekrényben.
  • 1 üveg sör, 1 dl frissen facsart citromlé, 6 gerezd finomra vágott fokhagyma, 1-1 teáskanál szójaszósz, csípős szósz, Worcestershire. Az alapanyagokat elkeverem, hagyom pihenni pár órát, mielőtt felhasználnám. Halakhoz, tenger gyümölcseihez használom, sütés előtt 1-2 órát állhatnak benne, többet nem kell.

Bor 

A bort itthon inkább pörköltbe locsoljuk (mi főleg vörösboros kakasba) pedig lehet benne pácolni, és nem csak hízott libamájat. Egy fehérre, egy vörösre.

  • 2 dl fehérbor, 2 dl olívaolaj. Toszkán recept, a mellén szétnyitott csirke bőre alá a következő keveréket tuszkolják: 2 gerezd szétnyomkodott fokhagyma, egy csokor apróra vágott petrezselyem, egy citrom lereszelt héja, só, bors. A csirke egy éjszakát pihen a pácban, másnap bőrével lefelé elkezdik sütni egy vasserpenyőben és tiszta, bealufóliázott téglákkal lenyomatják. Olyan lesz, mint valami illatos vaj, helyszínen tesztelve.
  • vörösboros kacsamell: egy üveg kiváló minőségű, száraz vörösbor, 2 dl balzsamecet, 1/2 dl szójaszósz, 1 dl citromlé, 5 gerezd szétnyomkodott fokhagyma, egy hüvelykujjnyi gyömbér lereszelve, 2 dl olívaolaj. A kacsamelleket/combokat ebbe a pácba süllyesztem 1-2 napra. A húst sütés előtt leszárítgatom, megsütöm. A pácot beforralom és a húshoz tálalom

 

Mustár

Ó, a mustár és a tarja, augusztusra a könyökén jön ki mindenkinek. Aki nem tud leszakadni róla, legalább annyit tegyen meg, hogy egy picit kinyitja az ablakot és máshogy mustároz, hátha bejön egy kis friss levegő, és madárcsicsergés.

  • csirkéhez: 10 dkg újhagyma, 2 habanero (ésszel!) 1/2 dl szójaszósz, 1/2 dl citromlé, 5 teáskanál ötfűszerkeverék, 1 dl csípős, angol mustár, 2 gerezd fokhagyma, 2 babérlevél, 1 evőkanál kakukkfű, 1 teáskanál fahéj, só, cukor. Turmixba vele, rá a csirkére, és egy éjszakára a hűtőszekrénybe!

Brutálkák

Az édes-csípős pácok isteniek kevésbé karakteres, vagy hebehurgyán összevásárolt, nem a legjobb minőségű, nem a legháztájibb eredetű húsokhoz. A jó hús ízét elnyomják, ezeken meg nincs mit elnyomni. Senkit se bíztatunk ócska hús vásárlására, de ha grillezni kell, -és általában kell- a vágy nem mindig a legjobb hentes vonzáskörzetében horgad fel. Csirkeszárnyhoz, dinoszaurusz méretű kacsamellekhez, combokhoz, sertéshúshoz és ó borzalom, pulykához, a magyar rögön kivitelezett bevásárlások eredményeihez valók. Marhát, egy csipet sóval is élvezhető húst nem pancsolnánk szét ezekkel.

  • 1 dl frissen facsart citromlé, 1 teáskanál cayenne bors, 1 teáskanál feketebors, fél citrom lereszelt héja, 2 gerezd szétnyomkodott fokhagyma, 3 csokor finomra vágott petrezselyem, 1-1 csokor finomra vágott bazsalikom és koriander, olívaolaj. Bármire jó.
  • 1 dl frissen facsart citromlé, 2 kisebb fej vöröshagyma, apróra vágva, 4 db iszonyú erős paprika (ha van, habanero), vagy iszonyú erős csípős salsa, 3 gerezs fokhagyma apróra vágva, egy kis csokor kakukkfű, 2 cm gyömbér feldarabolva, 1 evőkanál cukor, 1/2 dl fehérborecet, 1 dl olaj, feketebors. Turmixba az egésszel és csirkére vele!
  • 1 dl szójaszósz, 1/3 dl rizsbor, 3 gerezd finomra vágott fokhagyma, 2 evőkanál csili, 1/2 dl olaj. Csirkére, pulykára, sertésre, sőt, tofura.
  • 1 dl fehérborecet, hüvelykujjnyi gyömbér lereszelve, 1/2 dl földimogyoróolaj, 1/2 dl szezámolaj, 1/2 dl szójaszósz, 1/2 dl méz, egy csokor friss koriander apróra vágva, 1 erőspaprika finomra vágva, fehérbors. Tengeri halakhoz, lazachoz, tonhalhoz, és akár harcsához. 
  • 20 dkg barnacukor, 20 gerezd apróra vágott fokhagyma, 2 dl melasz, 1 dl szójaszósz, 5 evőkanál rizsecet, 3 evőkanál csilipor, 2 evőkanál reszelt gyömbér, 10 db apróra vágott újhagyma, 1 dl whiskey. Sertés, baromfihúshoz.
  • bár nem pác, csak villámpác, a klasszikus lacipecsenye: 1 rész friss, apróra vágott majoranna (ha nagy a szükség, szárított, vagy inkább semmi), 1 rész csípős fűszerpaprika, 1 rész apróra vágott fokhagyma, 1/2 rész bors, 1/2 rész őrölt köménymag, só. Tarjára vele, és egyszerűségének erejével mindent visz.
  • cigánypecsenye, a másik villámpác: a húst sóval elkever, csípős fűszerpaprikába forgatom, megsütöm, pépesített fokhagymát kenek rá. Mint minden, ez is finomabb grillezve, úgy van itt helye. Finom villámpácokról a napokban, bővebben.

 

Idén hogyan pácolnak?