Már megint érik a cékla. Google, mintha már írtunk volna róla, sokat, mert szeretjük. Attól még újra itt tartunk, saras céklarépák állnak a ládákban. Minden más megváltozott, ezért idén megpróbálunk a céklából is többet kihozni, ha már a kurvaéletből sikerült. Reméljük, mindenki így van vele.

 

 

 

 

 

A képen köret a cékla, Huszár Krisztián, a Mák séfjének libamájhurkája mellett. Krisztiánt az Alexandra étteremkalauz az év séfjének választotta, szerzői estre készül, holnap vele olvashatnak itt egy interjút. Nem, azt nem kérdeztük meg tőle, mi a kedvenc étele, de híresen lobbanékony természetéről annál inkább.

A libamájat felvágja kockákra, közepesen erős hőmérsékletű serpenyőbe dobja egy-két percre. Közben finomra vág salottahagymát, azt liba, vagy csirkezsíron pár perc alatt megszottyasztja. Sütőben félig szárított-sült zsemlekockákat kevés tejbe áztatja. Ezeket kézzel összekeveri, a máj kicsit több legyen, mint a zsemle. Sózza, borsozza. Tavaszi tekercs tésztájába tekeri, csak éppen áthajtja (a tavaszi tekercs lapja rizsből készül, Culinarisban, Ázsia BT-ben, Távol-keleti élelmiszereket árusító üzletekben kapható). Serpenyőben közvetlenül tálalás előtt a kész tekercseket szép pirosra süti. A cékla hajában sül sóágyon, tálaláskor friss korienderrel van megszórva. 

Most pedig nyersen megyünk a céklára, jön a tél, kell a vitamin.

Nyers céklasaláta: A lereszelt céklát sherryecet, mustár és napraforgóolaj keverékével meglocsolom. Lehet káposztával keverni.

Carpaccio: Meghámozom, hajszálvékonyra szeletelem, és egy tányérba szépen elrendezem a zsenge céklát. Egy lábosban frissen facsart narancslébe gyömbért reszelek, sűrűre forralom, leszűröm. Elkeverem egy kevés balzsamecettel, ha kell, mézzel. Ezzel és kevés hidegen sajtolt napraforgóolajjal locsolom meg a céklaszeleteket. 

Korianderrel, csak rajongóknak: A lereszelt céklát rengeteg (úgy a cékla össztömegének felével megegyező mennyiségű) durvára vágott korianderrel és mentával elkeverem, ízlés szerinti mennyiségű friss, atomerős csilipaprikát vágok hozzá, meglocsolom lime, vagy citrom frissen facsart levével, sózom, és magában, vagy véres szték után frissitőnek megeszem. 

Petrezselyemmel, annak, akik utálja a koriandert: A lereszelt céklát rengeteg, durvára vágott petrezselyemmel keverem el, sózom, borsozom és balzsamecettel, olívaolajjal locsolom meg. 

Eddig céklás receptjeink, narancsos, kakukkfüves és borcs.

Ették már nyersen?