Jó éttermek, még jobb cukrászdák a szomszéd településeken, hogy legyen hova menni hétvégén.

Szentendre

Szentendrén jobb vigyázni a speizekartenen található goulashal, de szerencsére nem mindenhol reménytelen a helyzet.

Aranysárkány Vendéglő

A Fő térről felfelé vezető utcában található a sárkányos cégérrel és furcsa, fotocellás ajtóval fogad a kis családi vendéglő. Nincs kerthelységük, de a dombos város miatt az egyik utcából pincének, a másikból padlástérnek értelmezhető helységben berendezett éttermet jó ízléssel alakították ki, a régi paraszti bútorok és a súlyos étkészlet különösen szépek. Az étlap rövid, amiről elsősorban húsételeket érdemes választani, füstölt libamájpástétomot, vagy rozé libamellet, ezeket a fogásokat érzi a legjobban a séf.

Szentendre., Alkotmány u. 1/a., 26 301 479 www.aranysarkany.hu

Rodin Café, helyett S-Art néven fut már

Paprikafüzérektől mentes övezetben, az egyik főutca legvégén, egy szoborpark közepén áll a Rodin kávézó épülete. Legnagyobb előnye a padlótól plafonig húzódó ablakok, és a kilátás a dombra, a szobrokra, a szép kis városra telepedő zsibvásárt itt nyugodtan ki lehet pihenni egy kávé mellett.

Szentendre., Ady Endre u. 6/b., 30 280 1413 www.s-art.hu

Etyek

Rókusfalvy Fogadó

A szépen felújított parasztház, és muskátlis, macskaköves udvara az egyik erőssége az étteremnek, ideális helyszín a vasárnap délutáni mélázáshoz. A házi pástétomokat, szalámikat, és főleg a savanyított gombákat felvonultató válogatással érdemes kezdeni az ebédet, a szalontüdő rajongói pedig bátran folytassák kedvencükkel, nem fognak csalódni. Az adagok nagyok, egy háromfogásos ételsor már emberes mennyiség, és desszert helyett érdemes kipróbálni a környék sajtjaiból összeállított sajttálat. A borlapon a ház saját, és más etyeki borok találhatók.

Etyek., Alcsúti út 4., 22 597 097

Budakeszi

Budai Gesztenyés

Az étterem hatalmas udvarán magas gesztenyefák állnak, itt a legforróbb nyári napokon is lehet árnyékot találni. A leveseknél szimpatikus, hogy lehet csészével és tányérral is kérni, így szabályozva az adag méretét. A fogások elsősorban hazai alapanyagokra építenek, ezek közül is érdemes a leghagyományosabb ételeket, például egy harcsapaprikást választani.

Budakeszi., Fő u. 1., 23 450 534 www.budaigesztenyes.hu

Gödöllő

Solier Café

Az emeleten éttermet, a földszinten cukrászdát működtető Solier, a központban, egy üzletházban található, a romantikus környezet most elmarad. Az étterem hétköznap jó áron kínál szezonális alapanyagokra épülő ebédmenüt, ami jól elkészített, egyszerű fogásokat jelent. A cukrászda rész izgalmasabban fest, ott a jó szemű vendég meglepően finom édességeket találhat, ilyen például a ház krémese. A pultban a legcsúnyább, borzas sütemények a legjobbak, a túl egyenesen meredező habokat itt is jobb elkerülni. Gödöllő., Dózsa György út 13., 20 396 5512 www.soliercafe.hu

Dunabogdányi pisztrángebéd, majd Vác, Váci Desszertszalon

A Dunabogdány főútja mentén található pisztrángos egyedi eset, egyvalamit készítenek, de azt nagyon jól. A tulajdonos a szemközti Szentendrei-szigeten neveli a halakat egy vízműből átalakított telepen, és télen-nyáron sütik a kávézóval közösen működtetett halsütő faházban. Az olajban, vagy grillen sült halat, ami lehet kakukkfüves, szarvasgombás, mandulás, pestós, érdemes előételként értelmezni, mert a csúcs a füstölt, amit rendelés után, frissen, és forrón füstölnek a vendégnek. Ennyit tud a Siesta, pisztrángot, néha egy vargányalevest, szezonban gévagombát, halevőknek, sőt, a haltól tartózkodóknak is ajánlott hely. Fontos tudnivaló, a halhoz óriási adag saláta jár, nem érdemes krumplival kitölteni a füstölt hal helyét.

Siesta Café., Dunabogdány., Kossuth Lajos u. 129., 30 914 1502 

Dunabogdánytól Budapest felé haladva, Tahitóthfalunál lehet átszelni a Szentendrei szigetet a váci komphoz, ami a főtértől egy sarokra teszi ki utasait. Az ország egyik legjobb cukrászdájaként számon tartott pici kávézó szezononként változó kínálattal és néhány klasszikus termékkel vonzza a közönséget, ami általában ülőhelyproblémákhoz vezet, erre lélekben érdemes előre felkészülni. Az újraértelmezett Dobos, a tökéletes Eszterházy és a habos Somlói csík mellett, 2010 nyarán luxuskivitelű, halálfejjel díszitett robbanós cukorral, málnás crème bruléevel és camparis, vagy rozmaringos süteményekkel lehet ismerkedni. Érdemes minél nagyobb társasággal menni, ami ugyan fokozza a kevés ülőhely problémáját, de így több mindenből lehet egy-egy falatot kipróbálni.

Váci desszertszalon., Vác., Köztársaság út 21., (Fő tér)., 20 390 3367 www.desszertszalon.hu

és a Zazzi 

A meglepően könnyű Eszterházy mellett az egyedi alkotásokat is mind ki kell próbálni, elsősorban a citromos mákhabot, a levendulás kúpot, a bazsalikomos-lime-os kosárkát, vagy ami akad, a kreatív desszertekben a legjobb a Zazzi.

Solymár., Terstyánszky Ödön u. 89., 26 564 121 www.zazzi.hu

A másik oldalon kovászoltunk vadul, de nem uborkát, hanem zöldbabot!!!

Tudnak még jó helyet a környéken?