Vagyunk itt páran kólások, innen indult a suskus, te, már ez sem a régi. Ezt a gondolatot mégis gyorsan elhessegettem, nehogy a nosztalgia kényelmes, de gyilkos sebességű hardtopján száguldjak az öregség felé. Erre OP kimondta a fruktóz-glukózszörpöt, és onnantól szó sem volt nosztalgiáról. A kóla a régi, csak mi kapjuk az újat, ami kivételesen semmi jót nem jelent.

A cukor és a glukóz-fruktóz szirup nem ugyanaz. Ami nem ugyanaz, annak más az íze. Más a hatása is. De mi az a cukor és az a glukóz-fruktóz szirup?

A cukor a cukorgyárak cukorrépából előállított szacharóztartalmú (répacukor) kereskedelmi cukorfajtái. Cukorgyártás: Nyersanyag = cukorrépa répatest mosás – szeletekre vágás – kioldás (80 C fok) – tisztítás – bepárlás – kikristályosítás – centrifugálás = kristálycukor Melléktermék: melasz, préselt vagy szárított répaszelet, mésziszap.

Glükóz-fruktóz szirup kukoricából készül, annak keményítőtartalmát enzimes bontással konvertálva. Tipikus készétel-édesítő.

A cukor sem a legfrankóbb dolog a világon, amiből annyit kéne zabálnunk, mint szoktunk, de legalább valamennyire természetes. A glukóz-fruktóz szirup pedig a cukrok margarinja. 

De mivel most a kóláról van szó, furcsa is lenne annak egészséges imidzsén lihegnünk, maradjunk szigorúan az íznél. Van különbség, vagy nincs?

Fogtunk egy magyar és egy német kólát (Opera Deli, nem véletlenül lehet kapni), egyikben cukor, másikban a szirup, majd véletlenül akadt egy olyan magyar dobozos is, amiben cukor volt, és egy vakteszt kedvéért mentek a borospohárba. Nagyon igazságosak voltunk, azonos hőmérsékleten, vakon próbáltunk.

A legfontosabb, soha, soha ne igyanak kólát az ízre koncentrálva. Öblögetve, szagolgatva, fogakon szűrögetve egy szénsavas üdítőitalból sohasem lesz gyűjteménybe kéredzkedő vörösbor, ha értik, hogy mondom. Viszont a cukros tényleg jobb. Nem átütően, nem üvölt, de ráfigyelve, gargalizálva kiszúrható, hogy fűszeresebb, citromosabb ízű, ha egyáltalán használhatom ezeket a jelzőket esetünkben. 

Tehát a kóla valóban nem olyan, mint régen volt, akit ez zavar, keresse az összetevők között a cukrot a cimkén. Vagy igyon bodzaszörpöt. Vagy fröccsöt, sört, vizet.

Napi városi legenda igazolásunkat olvasták.