Hajnali öt.

A csecsemő édesanyja már négyszer majdnem eljutott a REM fázisig. Majdnem. Összeszámolja, mennyi valódi félórát töltött alvással lefekvés óta, majd arcán mindentudó mosollyal állapítja meg: négy és negyed óra, elég az. A csecsemő légzése lelassul, szorítása enged, már csak nyálszagú mancsai kapaszkodnak a pizsamapántba, visszatehető lenne. Az édesanya azonban kiélvezi a nap legboldogabb tízpercét, mikor atomantiként száguldanak fejében a gondolatok. Nemcsak a bevásárlólisták pörögnek végig, de a bennfelejtett mosás, sőt, élete legfantasztikusabb cikkötlete, sztorija is beugrik: forradalmi ízkombinációk. Vadiúj technológiák. Hűtőben felhalmozódott értékes alapanyagok kreatív felhasználása. Önelégült vigyorral alszik vissza: mit neki gyeses agysorvadás.

Délután öt.

A játszószőnyeg zsiráfjain babanyál csorog, csönd van. Az Anya üveges tekintettel próbálja visszaidézni a hajnali zsenialitást: sok bébipempő- maradék sült sütőtök, feta, csili, a Stockholmban evett sós piték tésztájával. Megvan.

Pár perc kifagyás: a délutáni szoftver százszoros lassúságú a hajnalihoz képest. Halk szitkozódás. Az alsóbb tudati rétegek a kialvatlanság hatására ötletnek adták el az emlékeket. A sós pitét Anna idézhette fel, a többit meg bárki más. Attól még ez egyáltalán nem szomorú történet, hiszen a sütőtök sokoldalúságát nem lehet minden ősszel eléggé újrarágni, és túltekinteni a sima sütésen, krémlevesen.

A happy end az elhülyülés és a végkimerülés belátásával, és nem utolsósorban egy őrületesen jó recepttel érkezik meg.

A tészta: 200 gramm liszt, 100 gramm vaj, hideg víz. A tészta a hűtőben pihen, eredetileg egy-két órát, gyakorlatilag egész napra elfelejtem, ahogy az előző nap a sütőben hagyott két kilós tököt is, ami így kellemesen karamellizálódott, levével pedig finoman bevonta a sütő alját. Mikor este véletlenül a kezembe kerül a hűtőben hagyott tészta, pár percig mereven nézek magam elé, majd a felhalmozott tökre fókuszálok, és újra feldereng, mit akartam. A pépes tök felét két deci tejszínnel, 20 deka fetával, egy evőkanál csiliporral, három tojással keverem el. A tésztát egy forma aljába nyomkodom, 10 perc alatt, 200 fokon elősütöm. Beleöntöm a masszát, és további 35 percig sütöm, langyosra hűlve tálalom.

Még több sütőtök:

Holnap hajnalban még az is lehet, hogy feltalálom a rántottát.

Idén mit csinálnak a sütőtökkel?