Van, amihez nem nyúlunk. Nem szokás például egyben lehúzni egy téliszalámi penésztől porzó héját, apróra vagdalni a fűszeres húst, és felhigítani alantas alapanyagokkal.
A szétrepedt sült hurka, kolbász nem nagy dicsőség, amit egyszer bőrbe töltöttünk, őrizze meg a formáját. Nem trancsírozzuk szét a sütni való kolbászokat, pláne szalámikat, az oltári szentséggel pedig végképp nem tennénk ilyet.
Majd egy napon megéreztem a téliszalámi fűszerezését elnyomó, érlelt hús aromát, ami eszembe juttatta a szélben szárított sonkákat. Miért is ne pancsolhatnék belőle fűszert?
A nyereményjátékban begyűjtött téliszalámi tatárokban, fasírtokban és töltelékekben végezte. A téliszalámi nem könnyű eset, sajátos íze könnyedén kicsap más karakteres összetevőket, például parmezánnal kifejezetten rossz párosítás.
Bazsalikomos télitatár
- 20 dkg apróra vágott téliszalámi
- 10 db, friss, feldarabolt bazsalikomlevél
- 10 dkg szárazon megpirított, majd pépesített fenyőmag
- só
A hozzávalókat alaposan összekeverem és forró pirítóssal tálalom.
Zöldségtatár téliszalámival
- 10 dkg apróra vágott téliszalámi
- egy piros kaliforniai paprika
- fél csokor friss, apróra vágott petrezselyem
- 3 szem koktélparadicsom
- egy kis salottahagyma
- két gerezd fokhagyma
A zöldségeket felkockázom, kevés vajon megpirítom, és elkeverem a szalámival
Téli mogyoróvaj
- 10 dkg mogyoróvaj
- 10 dkg ledarált téliszalámi
- 1/2 kiskanál curry
Spárga téliszalámival - a serranós spárga után
- egy köteg kevés vajas vízben megpárolt zöld spárga
- 10 dkg apróra vágott téliszalámi
- 5 dkg vaj
- két gerezd apróra vágott fokhagyma
- fél csokor apróra vágott petrezselyem
A fokhagymát a vajon aranybarnára sütöm, belekeverem a szalámit, petrezselymet, és a spárgán tálalom.
Téliszalámis felfújt
A sajt, vagy bármilyen összetevő helyett 5 dkg apróra vágott téliszalámit keverek a tojásos habba.
Főztek már téliszalámiból?
Utolsó kommentek