Itt a tavasz, a többit tudják
Kókuszos spenótleves
- 2 db jalapeno/thai/macskapöcse csilipaprika durvára vágva
- 3 gerezd fokhagyma szétnyomkodva
- 1 evőkanál reszelt, friss gyömbér
- 1 lime reszelt héja
- 1/2 lime frissen facsart leve
- 2 dl kókusztej
- 10 dkg friss spenótlevél megmosva, leszárazva, durvára vágva
- opcionális, de vétek lenne elhagyni: 5 dkg finomra vágott nyers lazac (akár fogas)
- kevés olaj, só
Az olajon pár másodpercig pirítom a fokhagymát, felöntöm a kókusztejjel, összeforralom a gyömbérrel, spenótlevelekkel, limehéjjal, csilikkel. Sózom, ráöntöm a tányérba vágott lazacdarabokra, csavarok rá citromot, tálalom. Ha kiadósabban szeretnék, elfér benne a rizstészta és több lazac.
És akkor ugyanez, ugyanígy, spenót helyett medvehagymával, a zöldség leforrázása nélkül is elkészíthető.
Beluga spenóttal
- egy kis fej finomra vágott vöröshagyma
- 1 apróra vágott sárgarépa
- 1 szár zellerszár a rostoktól megtisztítva, apróra vágva
- 1/2 kg beluga v. zöld lencse (ha nincs, olyan lencse, ami van)
- 2 babérlevél
- 2 dl vörösbor
- 4 dl csirkealaplé
- só, bors, olívaolaj
- 20 dkg megmosott, durvára tépett, leforrázott spenótlevél
- 2 gerezd fokhagyma szétnyomkodva
Egy lábosban az olajon megpirítom a zöldségeket, kivéve a lencsét, és a spenótot. Hozzáadom a lencsét és a babérlevelet, felöntöm a borral, amit elforralok róla. Fél decinként öntöm fel a lencsével és folyamatosan elforralom róla. Úgy 30 perc alatt a lencse ressre fő, fontos, hogy ne puhuljon meg nagyon. Az utolsó percekben frissen szétnyomkodott fokhagymát adok hozzás és a spenótot is belekeverem, hogy megfonnyadjon egy kicsit. Jó tavaszi köret bárányhoz, lazachoz, halhoz. Vagy magában.
Utolsó kommentek