Itt a tavasz, a többit tudják

Kókuszos spenótleves

  • 2 db jalapeno/thai/macskapöcse csilipaprika durvára vágva
  • 3 gerezd fokhagyma szétnyomkodva
  • 1 evőkanál reszelt, friss gyömbér
  • 1 lime reszelt héja
  • 1/2 lime frissen facsart leve
  • 2 dl kókusztej
  • 10 dkg friss spenótlevél megmosva, leszárazva, durvára vágva
  • opcionális, de vétek lenne elhagyni: 5 dkg finomra vágott nyers lazac (akár fogas)
  • kevés olaj, só

Az olajon pár másodpercig pirítom a fokhagymát, felöntöm a kókusztejjel, összeforralom a gyömbérrel, spenótlevelekkel, limehéjjal, csilikkel. Sózom, ráöntöm a tányérba vágott lazacdarabokra, csavarok rá citromot, tálalom. Ha kiadósabban szeretnék, elfér benne a rizstészta és több lazac.

És akkor ugyanez, ugyanígy, spenót helyett medvehagymával, a zöldség leforrázása nélkül is elkészíthető.

Beluga spenóttal

  • egy kis fej finomra vágott vöröshagyma
  • 1 apróra vágott sárgarépa
  • 1 szár zellerszár a rostoktól megtisztítva, apróra vágva
  • 1/2 kg beluga v. zöld lencse (ha nincs, olyan lencse, ami van)
  • 2 babérlevél
  • 2 dl vörösbor
  • 4 dl csirkealaplé
  • só, bors, olívaolaj
  • 20 dkg megmosott, durvára tépett, leforrázott spenótlevél
  • 2 gerezd fokhagyma szétnyomkodva

Egy lábosban az olajon megpirítom a zöldségeket, kivéve a lencsét, és a spenótot. Hozzáadom a lencsét és a babérlevelet, felöntöm a borral, amit elforralok róla. Fél decinként öntöm fel a lencsével és folyamatosan elforralom róla. Úgy 30 perc alatt a lencse ressre fő, fontos, hogy ne puhuljon meg nagyon. Az utolsó percekben frissen szétnyomkodott fokhagymát adok hozzás és a spenótot is belekeverem, hogy megfonnyadjon egy kicsit. Jó tavaszi köret bárányhoz, lazachoz, halhoz. Vagy magában.