Sőt, tojás nélkül. Élet a megszokásokon túl.

 

 A karakteres kolbász nélküli rakott krumpliknál nagyon fontos a burgonya minősége, hiszen ez adja meg az étel karakterét. Minél ízletesebb a zöldség, annál finomabb lesz az étel.

Ami ugyanilyen fontos, az a szeletek vastagsága, pontosabban vékonysága. Az egészen vékony, chipsszerű szeletek finomabb, élvezetesebb végeredményt adnak, érdemes odarakni azt a plusz pár percet.

Tejszínnel (gratin dauphinoise):

  • 1 kg burgonya megpucolva, felszeletelve
  • 3-5 dl tejszín (nem hab, nem dobozos, igazi, zsíros tejszín)
  • 15 dkg vaj
  • só, szerecsendió, fokhagyma

A szeleteket egy kivajazott, fokhagymával bedörzsölt tepsibe rétegezem minden réteget sózok, szerecsendióval szórok. Felöntöm tejszínnel és 180 fokon úgy 45 perc alatt elkészül. 30 percig érdemes lefedni alufóliával, és ha kell utántölteni a tejszínt, és pirítás előtt rádarabolni a vajat. A végeredmény ne tocsogjon és ne is legyen száraz.

Tálaláskor friss szarvasgombával, vagy szarvasgombaolajjal nagyon finom.

Lyoni

  • 1 kg burgonya
  • 1/2 kg vöröshagyma
  • 4-5 dl csirke alaplé (elhagyhatatlan, behelyettesíthetetlen)
  • só, olívaolaj

Egy jénait kikenek olívaolajjal, abba rétegezem a felszeletelt burgonyát és hagymát. Felöntöm az alaplével, 30 percig lefedve sütöm a 180 fokos sütőben. Leveszem a fedőt, meglocsolom olívaolajjal és visszatolom 10 percre megpirulni.

Whiskey-vel.

Mint a dauphinoise, csak a tejszínbe 1 dl whiskey-t keverek. 

Vargányával

  • 1 kg meghámozott, felszeletelt burgonya
  • 10 dkg szárított vargánya (vagy ha már lesz friss 30 dkg, ugyanennyi fagyasztottból is)
  • 20 dkg vaj
  • só, szerecsendió, olívaolaj, pár csepp kávé (fokozza a gomba ízét)
  • 30 dkg mascarpone
  • 2 gerezd finomra vágott fokhagyma

A burgonyaszeleteket aranybarnára pirítom olívaolajban. A gombát beáztatom, vagy kiengedem. Ha kell felszeletelem. A létező legjobban felhevített serpenyőben, egy csepp olajon megpirítom megelőzendő az étel összetaknyozását.

A burgonyát és a gombát lerétegzem, sózom, meghintem szerecsendióval, megszórom fokhagymával, vajkockákkal, a gombára pár csepp kávét öntök. Minden réteget megkenek a sajttal. A tetejére is sajt kerül, 180 fokos, előmelegített sütőben fél óra alatt összeáll.

Poblano csilivel

  • 5 db chile poblano (delikátüzletekben lehet kapni konzervben, ha nincs, 4 kápia és 1 habanero keverékével vagy friss cayenne-el kiváltható)
  • 1/2 kg vöröshagyma félbevágva, majd félcentis csíkokra vágva
  • 1 és 1/2 kg meghámozott, felszeletelt burgonya
  • 1 l tejszín 
  • só, olaj

A hagymát olajon megpirítom. Egy jénait kiolajozok, belerétegzem a burgonyát és a hagymát, sózom. A tejszínt krémesre forralom a belekevert, meghámozott és felcsíkozott paprikával (hámozási útmutató) lényegében rajast készítek. Ráöntöm a burgonyára, 180 fokos sütőben 30 perc alatt megsül.

Rakott krumpli kolbi nélkül?